Je li čokolada uzrok glavobolja? Saznajte više
Iako čokolada može biti ukusna utjeha, za neke može izazvati migrene. Otkrijte je li čokolada uzrok glavobolja Iako je čokolada univerzalno smatra...
Za odbranu od virusa i bakterija koje preko ruku možemo unijeti u organizam nije važno peremo li ruke hladnom ili toplom vodom, ako koristimo sapun i peremo ih pravilno, pokazala je studija Univerziteta Rutgers.
Istraživanje je obuhvatilo 20 volontera, od kojih su neki prali ruke s vodom temperature 15 stepeni Celzijusovih, a drugi vodom temperature 26 stepeni Celzijusovih s različitim količinama sapuna.
“Količina bakterija na njihovim rukama nakon pranja nije se bitno razlikovala s obzirom na temperaturu vode. Iako uzorak ispitanika još nije dovoljan da se ta tema zaključi, to pokazuje da će sapun i s toplom i s hladnom vodom odraditi svoje, ako se ruke peru kako treba”, kaže voditelj istraživanja, profesor Donald Schaffner.
Ruke je posebno važno prati ljeti kada visoke temperature pogoduju širenju crijevnih zaraznih bolesti za koje je karakteristično da se najčešće prenose preko zaražene hrane ili prljavih ruku i ulaze kroz usta u organizam.
Situacije u kojima obavezno treba prati ruke
* Prije svakog kontakta s hranom i pripremanja obroka
* Poslije rada sa sirovom hranom (na primjer nakon obrade sirovog mesa ili ribe)
* Neposredno prije jela
* Poslije korištenja WC-a
* Poslije mijenjanja pelena djetetu ili brisanja stražnjice
* Poslije kontakta sa životinjama
* Poslije diranja smeća
* Poslije njege bolesne osobe
* Poslije kašljanja i kihanja
* Poslije igranja vani
* Poslije dolaska izvana, posebno nakon vožnje javnim gradskim prevozom ili boravka u prostorima u kojima boravi mnogo ljudi
* Nakon diranja novca
* Svaki put kad su ruke vidljivo prljave
IZVOR: POŠALJI RECEPT