Izliječite glavobolju hranom

by | 2 Marta, 2014

Eksperti se slažu da poznavajući uzroke glavobolje jedan je od najboljih načina da je izbjegnete. “Okidač” može biti ishrana, a oni koji pate od hroničnih glavobolja znaju koja jela i pića da izbjegavaju. Da li određene namirnice mogu pomoći?

glavobolja

Postoji nekoliko mogućih koje će spriječiti bol. Navedene namirnice vjerovatno neće u potpunosti eleminisati glavobolju, ali mogu da pomognu u njenom sprečavanju.

Špinat

Ako vam je potreban novi razlog da biste jeli zeleniš, uzmite u obzir i ovo: bogati su riboflavinom, tipom B vitamina koji je u vezi sa sprečavanjem migrena.

Riba

Omega-3 masne kiseline mogu da smanje bol hroničnih glavobolja, a dobrobit je povećana redovnim unosom omega-6 masnim kiselinama, koje ima u mnogim uljima.

Lubenica

Ako je vaša glavobolja u vezi s dehidratacijom važno je piti puno vode, ali od pomoći može biti i hrana s visokim procentom vode, poput lubenice i krastavca. Dvadeset posto našeg unosa vode je iz hrane, a lubenica takođe pruža esencijalne minerale koje izgubite dehidratacijom poput magnezijuma i kalijuma.

Krompir

Kada smo kod kalijuma – mineral može da liječi glavobolju i često nam nedostaje kada dehidriramo. Uprkos reputaciji banana o njihovom visokom nivou kalijuma, srednje pečeni krompir (s korom) ima duplo više.

Kofein

Sve dok ne pretjerate, kofein može pomoći da se oslobodite glavobolje. Sadrže ga mnogi lijekovi u malim dozama, zato što pomaže tijelu da lijek apsorbuje brže.

Ako se previše oslonite na čaj ili kafu rizikujete da izazovete suprotan efekat.

Bademi

Mali broj istraživanja proučavao je važnost magnezijuma za tretiranje migrene, ali bez konkretnih dokaza. Autori studije obavljene 2012. godine navode da mu je prednost to što ne izaziva negativne posljedice, te nema nikakve štete od konzumiranja. Ako vam prija i smatrate da je potreban bademi su dobar izvor sa 80 miligrama po porciji.

Izvor: novosti.rs