Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Ništa ne vraća u djetinjstvo kao miris domaće pite. Savršeno prhko tijesto, puno maslaca s nekoliko kašika kiselog vrhnja koje daje onaj poseban okus. Još jedan od razloga zašto je ovaj desert jedan od omiljenih jeste činjenica da ne zahtijeva komplikovanu pripremu, a možete ga pripremiti i dan ranije.
Da ne dužimo, neodoljivi recept smo pronašli kod mlade food blogerice Sumeje Suljić Mujkanović, a sve što vam za kraj možemo reći je da uživate u okusima.
Sastojci:
-200 g putera sobne temperature
-1 čaša (200ml) mljevenog šećera
-1 jaje
-1 vanilin šećer
-120 ml ulja
-1 kašika jabukovog sirćeta
-4 čaše (200ml) brašna
Priprema:
Sve sastojke sjediniti i zakuhati prhko tijesto. Potom ga ostaviti u frižider na pola sata da se ohladi.
Sastojci za fil od višanja:
-800 g zamrznutih višanja
-1 puding od vanilije
-Šećera po želji (ja sam stavila 4 kašike, i kolač je bio blago kiselkast, ukoliko ne volite kiselkasto dodajte još šećera)
Priprema:
Višnje i šećer staviti u šerpu da prokuha. Puding razmutiti sa par kašika vode te dodati višnjama i napraviti kao puding. 2/3 tijesta utapkati u kalup veličine 25x35cm.
Gotov fil od voća preliti preko tijesta, a preostalu 1/3 tijesta izrendati ili izmrviti. Kolač peći na 180 stepeni 40-50 min zavisno od pećnice. Kolač za kraj posuti sa šećerom u prahu.
Instagram/ Sumeja Suljić Mujkanović