
Riža ili kvinoja? Nutricionista objašnjava šta je zdravije
Uz pomoć nutricioniste, danas vam pomažemo da razriješite dilemu "šta je zdravije - kvinoja ili riža". Otkrijte po čemu se razlikuju. Kvinoja i ri...
Ništa ne vraća u djetinjstvo kao miris domaće pite. Savršeno prhko tijesto, puno maslaca s nekoliko kašika kiselog vrhnja koje daje onaj poseban okus. Još jedan od razloga zašto je ovaj desert jedan od omiljenih jeste činjenica da ne zahtijeva komplikovanu pripremu, a možete ga pripremiti i dan ranije.
Da ne dužimo, neodoljivi recept smo pronašli kod mlade food blogerice Sumeje Suljić Mujkanović, a sve što vam za kraj možemo reći je da uživate u okusima.
Sastojci:
-200 g putera sobne temperature
-1 čaša (200ml) mljevenog šećera
-1 jaje
-1 vanilin šećer
-120 ml ulja
-1 kašika jabukovog sirćeta
-4 čaše (200ml) brašna
Priprema:
Sve sastojke sjediniti i zakuhati prhko tijesto. Potom ga ostaviti u frižider na pola sata da se ohladi.
Sastojci za fil od višanja:
-800 g zamrznutih višanja
-1 puding od vanilije
-Šećera po želji (ja sam stavila 4 kašike, i kolač je bio blago kiselkast, ukoliko ne volite kiselkasto dodajte još šećera)
Priprema:
Višnje i šećer staviti u šerpu da prokuha. Puding razmutiti sa par kašika vode te dodati višnjama i napraviti kao puding. 2/3 tijesta utapkati u kalup veličine 25x35cm.
Gotov fil od voća preliti preko tijesta, a preostalu 1/3 tijesta izrendati ili izmrviti. Kolač peći na 180 stepeni 40-50 min zavisno od pećnice. Kolač za kraj posuti sa šećerom u prahu.
Instagram/ Sumeja Suljić Mujkanović