
“Smrznuto rame”: Šta je to i kako prepoznati neugodan sindrom
Oni koji su iskusili "smrznuto rame" to sigurno nikada neće zaboraviti jer je riječ o izuzetno bolnom stanju. Rameni zglob jedan je od najpokretlj...
Upaljene krajnike ne bi trebalo dodatno iritirati previše toplim ili hladnim napicima, kao ni prejakom hranom koja može dodatno da ošteti sluzokožu.
Foto: Arhiva portala
Doktorica Svetlana Valjarević, otorinolaringološkinja, kaže da u ovom slučaju nikako ne treba jesti vrelu supu ili piti previše vruće čajeve, jer to samo dodatno pojačava osećaj bola u grlu.
“Treba sačekati da napitak postane mlak i dostigne prosječnu sobnu temperaturu”, kaže dr Valjarević i dodaje: “Hladna tečnost smanjuje osjećaj bola i subjektivni osjećaj toplote u upaljenom grlu, ali je važno da ona ne bude iz frižidera. Najbolje je da temperatura hladnog napitka bude između 10 i 15 stepeni”.
Osim pretoplih i prehladnih napitaka treba izbjegavati suhu, slatku, previše slanu i začinjenu hranu. Ona dodatno iritira nadraženu sluzokužu grla i može da pojača bol u krajnicima.
Gazirane sokove, za kojima mnogi posegnu, u ovoj situaciji nikako ne treba uzimati jer njihova slatkoća ne prija sluzokoži i oni ne doprinose bržem izlječenju.
Foto: Guliver/Thinkstock
Mlijeko i mliječni proizvodi se, takođe, ne preporučuju, zato što vrlo često podstiču razvoj novih bakterija u grlu. Bolove u krajnicima mogu da ublaže i tople obloge oko vrta, napravljene rastvorom sirćeta i vode, ili rakijom.
Kako biste spriječili dodatno isušivanje grla i pojačavanje bola, unosite što više tečnosti.
Izbjegavajte boravak u zadimljenim prostorijama i redovno provjetravajte sobu u kojoj boravite kako biste otklonili suh vazduh koji, takođe, može da iritira upaljeno grlo.
IZVOR: NOVOSTI.RS