Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Uz omiljene slane delicije, na svakom druženju mora postojati barem jedan desert. Kad imamo vremena, volimo proučavati razne recepte za torte i kolače, no ponekad se dogodi da gosti nenajavljeno stignu. Priprema je tada ograničena na brze, jednostavne slastice koje su gotove u tren oka.
Ako vam nedostaje inspiracije šta pripremiti u takvim slučajevima, donosimo 3 ideje za deserte koje su kreirali bh. blogeri Zerina Suyabatmaz, Sumeja Suljić Mujkanović i Harry Cooper. Ove recpte ćete pripremiti za čas, a u kojima ćete i vi i vaši gosti uživati.
Ovaj desert prolazi uvijek, i kad ste najsitiji. Ova zapečena potiče sa sjevera Turske, zato se uz nju uvijek služe zapečeni lješnjaci koji rastu u tom dijelu države.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci :
Priprema:
Prethodno dobro opranu rižu obarimo (1 čaša vode) zatim joj dodamo skoro litar mlijeka, tek kada mlijeko počne ključati dodajemo šećer i vaniliju. U odvojenoj posudi mutimo žumance, gustin i preostalo malo mlijeka. Kako smjesa ne bi imala grudvice u hladnu smjesu polako dodajemo ključalo mlijeko te miješamo sve zajedno. Vatrostane zdjelice redamo u dublju tepsiju, te ih punimo sutlijom. Na kraju u tepsiju dodajemo vode dovoljno da pređe polovinu zdjelica. Pečemo 15-20 min u rerni zagrijanoj na 200°.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci za 4 porcije:
Priprema:
Mljeveni keks izmiješati sa otprilike 50 g ustinjenih pistacija ( opcionalno dodati i istopljeni puter, mada i nije potreban kad se servira u čaši). U dubokoj posudi izmiješati mascarpone sir, vrhnje za kreme, aromu vanilije i opcionalno malo meda ili šećera. U dekorativnim čašama staviti sloj mješavine keksa i pistacija, te sloj kreme. Na vrh staviti malo mljevenog keksa, te pistacije. Na kraju dodati malo meda. Ostaviti u frižideru na 30 min i spremno je za serviranje.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
100 ml slatkog vrhnja i 200 g mliječne čokolade rastopiti na pari i ostaviti da se ohladi.
400 ml mlijeka i 100 ml slatkog vrhnja staviti da prokuha, u jednoj zdjelici pripremiti: 1 puding od vanilije, 5 kašika smeđeg šećera i dodati par kašika mlijeka. U skuhan puding dodati 2 kašike kiselog vrhnja. Izmrviti oko 100g napolitanki.
Redati: fil od čokolade-fil od vanilije, izmrvljene napolitanke, fil od vanilije – fil od čokolade.