
5 najboljih biljnih čajeva za san – i pravi način kako ih pripremiti
Ako imate problema sa uspavljivanjem ili tražite prirodni način da poboljšate kvalitet svog sna, ovo su neki od biljnih čajeva koji mogu pomoći. M...
Da biste pospiješili varenje hrane, poželjno je da 15 do 20 minuta prije jela popijete vodu, naravno, u količini za kojom osjećate potrebu.
Foto: Guliver/Getty Images
Za vrijeme ili odmah poslije obroka voda se ne preporučuje, jer varenje otežava, ističu nutricionisti. Dodaju i da ne treba svako da popije od dva i po do tri litra, odnosno 12 čaša, koliko su izračunate dnevne potrebe organizma.
Većina namirnica koje unosimo, zapravo sadrži vodu, pa se u prosjeku sa hranom unese oko 4 čaše ove dragocjene tečnosti.
Sokove takođe treba piti pola sata do 40 minuta prije jela, a ako imaju pojačanu kiselost bolje ih je piti nekoliko sati poslije jela. Korisni su jer osim celuloze sadrže i mnogo vlakana pektina. Pektina najviše ima u soku od jabuke, narandže i paradajza.
Crni čaj takođe poboljšava varenje i doprinosi boljoj apsorpciji hrane. Ali ubrzava i metabolizam, jača centralni nervni sistem, srce i krvne sudove, otklanja pospanost, umor, glavobolju.
Zeleni čaj, s druge strane, povećava tonus organa za varenje, a samim tim i apsorpciju hrane. Takođe, liječi trovanje i dijareju, ali čuva i zube od karijesa.
IZVOR: NOVOSTI.RS