Kuhajte zdravije

by | 13 Februara, 2013

Obroke koje pripremate možete “rasteretite” teških sastojaka, a da ipak imate ukusno jelo. Uštedećete kalorije, a sasvim sigurno nećete uštedjeti na ukusu.

Ako vam iz ostave ponestane posljednji sastojak za pripremanje omiljenog kolača ili slasnog slanog specijaliteta ponudit ćemo vam neke oprobane zamjene. Ukus će biti isti, a vi nećete morati prekidate kuhanje. Također, u pojedinim slučajevima dobićet ćete i daleko zdraviji obrok bez suvišnih masnoća, kalorija i šećera.

Za spravljanje majoneze, osim jaja, koristite jogurt. U kolače umjesto maslaca stavite umućenu bananu.

U francusku ili rusku salatu umjesto majoneze stavite sljedeći miks: kuhani žumanjak umutite s maslinovim uljem, jogurtom i malo senfa. Ukus će biti pikantan, a salata lakša za probavu.

Kada koristite suho voće, smanjite količinu šećera u receptu. Možete ga koristiti u najrazličitijim varijantama, a jedan od prijedloga je da ga nasjeckate i ispasirate i koristite kao kremu za palačinke.

Ako najviše volite kremaste kolače, koristite tamnu čokoladu i zobeno mlijeko. Ukus će biti kao da ste stavili mliječnu čokoladu.

Kao i ostalo začinsko bilje, bosiljak jelima daje poseban ukus i odlična je zamjena za so. Snižava krvni tlak, sprečava pojavu celulita, poboljšava apetit i probavu.

Cimet snižava šećer u krvi, a zanimljiv je dodatak kolačima. Možete ga u malim količinama dodati i prilikom kuhanja kelja, brokule i kupusa jer pospješuje iskorištavanje korisnih sastojaka iz ovog povrća.

Ukoliko želite smanjiti količinu masnoće u kolačima, umjesto putera dodajte još jedno jaje, ili nekoliko žlica hladne vode. Također puter može zamijeniti i mješavina margarina i mlijeka.

Umjesto kečapa upotrijebite gušći sok od paradajza, u koji ste dodali malo šećera i octa. A za pripremanje sjevernoameričkih specijaliteta javorov sirup zamijenite medom razrijeđenim s malo vode.

Izvor: Blic žena