
Krvarenje tokom ili nakon seksa: Kako razlikovati normalno od patološkog
Krvarenje tokom ili nakon seksa ne mora uvijek biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Međutim, svaka žena treba znati koji faktori mogu uzrokov...
Klimatske promjene utiču na produžetak cvjetanja biljaka, a samim tim se i sezona alergija produžava i do oktobra…
Bijeli i crveni luk
Simptome mogu ublažiti crni i bijeli luk koji obiluju kvercetinom, flavanoidiom koji djeluje kao antihistaminik, odnosno supstanca koja blokira alergijsku reakciju.
Brokula
Brokula je kao i bijeli luk, pomaže u ublažavanju simptoma alergije tako što pročišćava sinuse. Takođe je bogata vitaminom C koji snižava nivo histamina, supstance koja uzrokuje alergijsku reakciju. Već 500 miligrama vitamina C ublažava alergije, a samo šoljica ovog sirovog povrća sadrži oko 80 miligrama. Preporučuje se konzumiranje karfiola i kupusa.
Mrkva
Ona je bogata karoteonidima koji djelotvorno ublažavaju alergiju. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji jedu povrće bogato karoteonidima rjeđe pate od alergija nego drugi. Osim betakarotena koji se nalazi u mrkvi preporučuje se unos likopena i luteina. Najbolje je jesti paradajz i zeleno lisnato povrće.
Kelj
Slično kao i brokule, kelj čisti sinuse čime ublažava šmrcanje i kijavicu koja prati alergiju. Osim toga bogat je vitaminom A koji podiže imunitet i ublažava simptome. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji imaju problem s manjkom vitamina A češće muče alergije i astma.
Bundeva
Ona je bogata vitaminom A i C, zatim cinkom, što je čini odličnim dodatkom u ishrani svih onih koji se bore s alergijama. Vitamin C snižava nivo histamina, a cink i vitamin A jačaju imunološki sistem.
Celer
Osim što pomaže kod visokog krvnog pritiska i hronične boli, celer ublažava simptome alergije. On djeluje protivupalno i obiluje vitaminom C. Preporučuje se kuhan na pari jer se tako čuvaju svi njegovi važni nutrijenti.
Foto: Guliver/Getty Images