Šta kaže nauka – može li se psihopata prepoznati po očima?
Pop kultura kaže da su oči prozori duše, ali nauka ima drugačiji odgovor. Može li se psihopata prepoznati po očima? Mnogi vjeruju da su oči prozor...
April je idealno vrijeme da naberete maslačak. Ako vam to i ne djeluje kao dobra ideja, poslije čitanja ovog teksta, sigurno ćete se predomisliti!
Cijelu biljku najlakše je ubrati tako što pod njen korjen zavučete nož i izvučete biljku s korjenom, jer su svi dijelovi ove samonikle biljke veoma ljekoviti.
Lišće maslačka odlično je rešenje za salatu. Dobro se slaže sa kuvanim jajima i krompirom, a po bogatstvu vitamina prevazilazi spanać i paradajz. Osim što ima svojstva diuretika, podstiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol, pa se preporučuje i kao dodatak u ishrani trudnicama i ženama u postmenopauzi. Zanimljivo je i da maslačak sadrži više karotena od šargarepe, i bogat je izvor različitih minerala i vitamina.
Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam, te pročišćavaju krv i želudac. Narodna medicina ih preporučuje protiv dijabetesa, a mleko iz stabljike poznato je kao lek za uklanjanje bradavica. Iako neki veruju da je “mleko” maslačka otrovno, to nije tačno i istina je potpuno suprotna – veoma je lekovito.
Od cvetova ove biljke dobija se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada vam je jasno zašto je maslačak višestruko korisna biljka. Evo i recepta za sirup od maslačka, koji je odličan za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Dobar je i za decu, pa ne treba strahovati od toga da ga dajete i vašim mališanima.
Da je ova biljka veoma lekovita, nedavno su otkrili i naučnici, koji su obelodanili da se korenom maslačka može izlečiti čak i rak.
Ako želimo da čuvamo koren maslačka, potrebno ga je osušiti. Pre sušenja, korenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se koren maslačka suši na svežem vazduihu tako što ćete ga raširite na nekoj podlozi, na suvom i hladnom mestu s dobrim protokom vazduha. Koren će se osušiti u razdoblju od 3 do 14 dana, a prepoznaćete da je osušen kada postane krh pod prstima. Suvi koren maslačka zadržava lekovita svojstva i do godinu dana, uz čuvanje u staklenoj tegli na suvom i tamnom mestu.
Koren maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu, te podstiče bubrege da izbacuju toksine kroz urin. Ovaj koren se koristi i za lečenje mnogih bolesti, poput zatvora, ali i čisti kožu od akni, edema i slično, leči artritis, reumu, hepatitis, kamen u žuči…
Koren maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i lečenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlekom.
Izvor: Večernji
Foto: leader.org.rs