Danijela Jokić Vaislay: Rad sa sjenkom (Shadow Work)
Rad sa sjenkom, poznat i kao shadow work, predstavlja proces otkrivanja i integracije skrivenih dijelova naše ličnosti koji su potisnuti u podsvije...
Gladne oči, koliko puta ste čuli taj izraz, ustvari koliko puta ste se loše osjećali zbog toga, jer ste naručili desert koji jednostavno izgleda tako dobro, a zapravo uopšte niste bili gladni?
Postoji sedam različitih tipova gladi na koje možemo svjesno odgovoriti kada nas uhvati jedan od njih, piše Nova.rs.
Gladne oči – Reagujemo na ono što vidimo, stoga će nam predivno posluženo jelo uvijek biti privlačno. Kako bi zadovoljili glad, možemo da počastimo svoje oči s hranom prije nego je stavimo u usta. Ako našu večeru jedemo dok gledamo televiziju, odbacujemo priliku da cijenimo našu hranu u potpunosti. Upravo zato korisno je lijepo ukrasiti svoj tanjir i posvetiti mu svu svoju pažnju prije konzumacije hrane.
Gladan nos – Ono što u većini slučajeva mislimo o ukusu povezano je s mirisom hrane. Naše čulo mirisa osjetljivije je nego čulo ukusa. Kako bi zadovoljili miris, pokušajte s vježbom mirisanja vaše hrane prije nego što počnete da jedete. Na taj način ćete koncentrisano uživati u hrani i njenoj aromi. Kada osjetite mirise koji vam se sviđaju (miris vanile ili cimeta), dobro razmislite kakve emocije bude u vama.
Gladna usta – Ono što mislimo o ukusnoj hrani često ima veze s tim iz koje zemlje dolazimo i kako se jelo u našoj porodici. To uključuje koliko želimo da nam hrana bude slana ili slatka i kakve začine volimo. Ono što se u našoj zemlji smatra specijalitetom, u drugoj je sasvim neprihvatljivo.
Gladan stomak – Nadutost u želucu jasan je znak da smo gladni. Ipak, to ne mora da znači da je našem tijelu potrebna hrana. Uglavnom je riječ o refleksnom osjećaju koji doživljavamo jer se tijelo naviklo da jede u to vrijeme. Iako to tumačimo kao posljednju fazu gladovanja, to može biti i manifestacija anksioznosti i nervoze.
Gladan duh – Moderna vremena od nas su stvorila osobe koje jedu zbog anksioznosti. Bombarduju nas raznim dijetama i savjetima nutricionista, a unutrašnji glas nam govori šta bi trebalo da jedemo, a šta ne. Kada se naše prehrambene navike nađu u sukobu s najnovijim nutricionističkim otkrićima razapeti smo između onoga šta bismo htjeli i ne bi smjeli. Smirite se i fokusirajte se na svoje želje i potrebe. To će vam pomoći da osvijestite signale koje šalje tijelo.
Gladno srce – Šta i kada jedemo u većini slučajeva je povezano s našim emocijama. Možda ćemo žuditi za određenom hranom jer smo je jeli u djetinjstvu ili zato što je povezujemo s poslasticom koja nam daje utjehu. Ponekad jedemo kako bi umanjili emocionalnu bol. Pokušajte shvatiti koje emocije osjećate prije nego što se bacite na grickalice i možda ćete naći drugi način kako da ih zadovoljite. Nazovite prijatelja ili popijte šolju čaja.
Prava glad – Prava glad je onaj tip gladi koja zahtijeva nadoknađivanje potrošene energije kroz konzumaciju hranjivih stvari potrebnih našem organizmu. Kada smo bili mali intuitivno smo znali kada smo gladni i za čime nam tijelo žudi, ali s vremenom smo izgubili tu ”sposobnost”. Ipak, moguće je vratiti tu potrebu baš kao što smo znali to da radimo u djetinjstvu.
Image Source/Getty Images via Guliver