Ovo su skriveni znakovi visokog kortizola
Hronični stres može povećati razinu kortizola i uzrokovati probleme s mentalnim i fizičkim zdravljem. Evo koji su skriveni znakovi visokog kortizol...
U proljetnim danima tartovi postaju jedan od omiljenih odabira. Možete ih izrađivati u raznim oblicima i s voćem koje se nađe u špajzu.
Ovaj desert ne zahtjeva previše posla ni namirnica, a izuzetno je osvježavajući i spaja prhko tijesto sa kremastim punjenjem. Neodoljivi recept smo pronašli kod mlade food blogerice Sumeje Suljić Mujkanović, a sve što vam za kraj možemo reći je da uživate u okusima.
Sastojci za koricu:
-200 g brašna
-140 g putera sobne temperature
-60 g šećera u prahu
-1 žumanjce
Priprema:
Sastojke sjediniti, zatim ostaviti u frižider na pola sata.
Kada se tijesto ohladilo razvaljati ga, potom ga iskružiti i tijesto utapkati u prethodno pomašćen i pobrašnjen kalup. Peći na 180 Celzijevih stepeni 15-20 min.
Sastojci za kremu:
-300 ml mlijeka
-1 puding od vanilije
-3 kašike šećera
-100 g krem sira
-30 g putera sobne temperature
Priprema:
Puding i šećer promiješati, dodati malo od 300 ml mlijeka, a ostatak staviti da prokuha, kad mlijeko prokuha dodati puding, skinuti sa vatre i dodati u vurće krem sir. Kada se smjesa prohladi dodati puter i izmiksati. Smjesu istresti u vrećicu za ukrašavanje i filovati tartove.
Jednostavan recept za pripremu prhke pite s višnjama u kojoj ovih dana posebno uživamo
Instagram/Sumeja Mujkanović