Da li kafa šteti koži? Stručnjaci otkrivaju istinu
Kafa je omiljeni napitak mnogih, ali da li kafa šteti koži? Stručnjaci objašnjavaju kako kafa može biti dobra ili loša za vašu kožu Kada ljudi gov...
S obzirom na to da ovih dana virusi opasno prijete zdravlju organizma, doktori preporučuju šta bi trebalo da konzumiramo svakog dana, ali ne savjetuju šta bi trebalo da izbjegavamo. Iako možda zvuči čudno, postoje namirnice koje su saveznici prehlade i mogu da nam pogoršaju stanje.
Naime, da ne biste pravili nepotrebne greške i dovodili sebe u situacije da prehladu ili gripu prolongirate u nedogled, a da ne znate zbog čega se to dešava, informišite se na vrijeme. Određena hrana i piće koje nehotice konzumiramo svakodnevno, podstiče da se loše osjećamo i pojačava prehladu.
Kafa
Iako nam svi savjetuju da bi trebalo da unosimo više tečnosti, kafu moramo da izbjegavamo u širokom luku. S obzirom na to da sadrži kofein, koji je snažni diuretik, izaziva dehidraciju već oslabljenog organizma. Zbog toga, iako ste možda veliki ljubitelj crnog napitka, pokušajte da smanjite njegov unos.
Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi u većini slučajeva pomažu ukoliko imate određene probleme – sa disanjem, kašljem, itd. Međutim, često pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što dodatno izaziva kašalj.
Kliknite na sljedeću stranicu…
Voćni sokovi
Kupovni voćni sokovi nisu dobri i kada ste potpuno zdravi, a kamoli kada se organizam bori s prehladom. Ovi napici sadrže velike količine šećera, koje se vežu za krv i “kradu” vitamine iz tijela, te na taj način oslabljuju imunitet.
Pržena hrana
Kao i za kupovne sokove, isto važi i za prženu hranu – nije dobra ni kada je konzumiramo potpuno zdravi. Prepuna je zasićenih masnih kiselina koje je teško variti, pa značajno mogu da oslabe probavni sistem organizma, koji je zbog bolesti već dovoljno oslabljen.
Kisele namirnice
Već oštećenu sluznicu, kisele namirnice dodatno iritiraju, te pojačavaju simptome bolesti. Dakle, kiselo povrće i cituse trebalo bi izbjegavati. Tačnije, citruse treba cijediti i miješati ih s toplim napitkom i medom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs