Ne znate šta praviti za ručak? Donosimo recept za punjene paprike s grahom i krompirom

by | 7 Oktobra, 2022

Punjene paprike jednostavno su jelo, a prepuno okusa. S njima možete napraviti mnoštvo jela, a jedna od varijacija su ove punjene paprike s grahom i krompirom.

Sastojci za 4 osobe:

  • 150 g suhog bijelog graha
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • po 3 crvene i žute paprike
  • sol i biber
  • 250 g u kori kuhanog krompira
  • 2 mrkve
  • 1 luk
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 kašika ulja
  • 1 jaje
  • 100 g ribanog ementalera
  • 2 kašike krušnih mrvica
  • sušeni timijan
  • 1 kašika ribanog parmezana
  • 100 ml bijelog vina

Pročitajte i… Donosimo recept za pomfrit od mrkve u kojem ćete uživati bez grižnje savjesti!

Priprema:

Grah namočite preko noći, a sutradan ga ocijedite i skuhajte u povrtnom temeljcu tako da ostane malo tvrd. Paprike operite, odrežite im poklopce, očistite ih od sjemenki i pregrada te ih iznutra posolite i pobiberite. Odrezane poklopce također očistite i narežite na trakice. Skuhane krompire ogulite i izrežite na sitne kockice, a mrkvu ogulite i naribajte. Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni. Oljušteni i nasjeckani luk i bijeli luk staklasto propirjajte na vrućem ulju, dodajte mrkvu pa sve još malo pirjajte. Kuhani grah ocijedite. U zdjeli izmiješajte pirjane mrkve, grah, narezane paprike, krompir, ribani sir, razmućeno jaje i mrvice pa smjesu posolite, pobiberite i začinite timijanom. Pripremljenim nadjevom napunite paprike, složite ih u namašćenu vatrostalnu zdjelu, pospite parmezanom, podlijte vinom te stavi u rernu i pecite 20 – 25 minuta.

Prijatno!

 

ljepotaizdravlje.ba

IngaNielsen / iStock / Getty Images Plus