Neobični uzroci obične glavobolje

by | 17 Oktobra, 2013

Da li ste znali da glavobolju izaziva pretjerana upotreba žvakaćih guma, upotreba vještačkih zaslađivača i vazduh u neprovjetrenim prostorijama? Ne vjerujete? Onda pričitajte ovaj tekst…

glavobolja

Žvakaća guma

Guma za žvakanje je obično sredstvo za osvježenje daha i zamjena za četkicu i pastu poslije jela. Ukoliko dugo žvaćete žvaku lako može da se desi da vas zaboli glava. Naime, prilikom žvakanja, neprestani pokreti donje vilice dovode do prenaprezanja mišića i zglobova na mjestu spajanja donje vilice i lobanje. Žvakanje hrane ne stvara taj problem, jer se vilice odmaraju tokom gutanja.

Šta uraditi?

Koristite prirodne proizvode. Ako niste u mogućnosti da operete, sažvaćite nekoliko listova nane, peršuna ili suhih karanfilića, jer su to prirodni antiseptici (ubijaju bakterije) i osvježivači daha.

Bitan je i način na koji žvaćete. Ako baš ne možete bez žvake, vodite računa da ne stiskate vilice do kraja. U tom slučaju gornji i donji zubi se ne dodiruju, mišići su opušteni, vilica pomalo “visi” i ne zamara se. Međutim, ako vas je glava već zaboljela, dišite duboko i vrhovima prstiju, kružnim pokretima, masirajte vilične mišiće od gore prema dolje dok se ne opuste i dok bol ne prođe.

Vještački zaslađivači

Proizvodi bez šećera, polivitamini, dodaci hrani i lijekovi, kao i vještački zaslađivači često sadrže aspartam. Aspartam je potencijalni neurotoksin, koji previše stimuliše i nadražuje nervne završetke, uslijed čega može naglo da se poveća naprezanje mišića. Kod ljudi koji su osjetljivi na aspartam čaša niskokaloričnog soka može da izazove glavobolju.

Šta uraditi?

Čitajte šta piše na etiketi. Ukoliko izbacite iz upotrebe namirnice koje sadrže aspartam riješićete se glavobolje. Budite oprezni, jer su ponekad navedene samo komponente aspartama, kao što je asparaginska kiselina i fenilalanin. Koristite prirodne šećere kao što su med, ječmeni slad ili žuti šećer.

Industrijski prerađene namirnice

Oko 20 posto gradskog stanovništva razvijenih zemalja ima hroničan deficit mikroelementa magnezijuma, koji opušta mišiće i reguliše cirkulaciju. Ako uz glavobolju imate probadanje i grčeve mišića nogu ili loše spavate, vjerovatno vam nedostaje magnezijum. Tokom industrijske obrade hrane iz namirnica se gubi magnezijum, a stresovi iscrpljuju njegove rezerve u organizmu, pa nastaje deficit.

Šta uraditi?

Pređite na namirnice bogate magnezijumom. To su: pšenica (cijelo zrno ili krupno mljeveno brašno i namirnice od njega), suncokretovo sjeme, tofu, badem, lješnjak, bijeli pasulj, brokoli, artičoke, mlijeko.
Dodatno unosite magnezijum. Neophodno je uzimati tablete magnezijuma – 300-400 mg na dan zajedno sa hranom. Slijedite ove preporuke i glavobolje će nestati za mjesec dana.

Ustajao vazduh

Ako vazduh nije dovoljno zasićen kiseonikom ili sadrži veliku količinu suspstanci kao što je formaldehid ili prašinu, može da izazove glavobolju, posebno kod alergičnih osoba. Formaldehid je kancerogen, guta kiseonik i nadržajno djeluje na sluznicu sinusa i pluća. Kao rezultat dolazi do prenaprezanja mišića tijela i glave, što dovodi do glavobolje. Da bi ste odredili koliko je zdrava atmosfera, pogledajte svoj dom – tepisi, namještaj, prozori i kancelarijski uređaji su izvori formaldehida i prašine.

Šta uraditi?

Detaljnije čistite. Usisavajte tepihe minimum jednom sedmično, a ako imate kućne ljubimce i češće.
Nabavite kućne biljke. Hrizanteme i paprat (naravno njihove kućne varijante), aktivno ispuštaju kiseonik i filtriraju najsitnije čestice (dobar je i kaktus, samo što on čisti vazduh noću). Aloe, filodendron, fikus i puzavice smanjuju koncentraciju opasnih jedinjenja, kao što je formaldehid. Za čišćenje vazduha neophodne su minimum 2 biljke u svakoj sobi. Češće otvarajte prozore, čak i kad je napolju hladno.

Savjet + Odstranite uzroke glavobolje

  • Smanjite unos kofeina. Kofein sužava krvne sudove i stimuliše nervni sistem. Ograničite se na šoljicu kafe dnevno. Pijte zeleni čaj.
  • Napravite “inventar” u svojoj kućnoj apoteci. Sporedan efekat nekih lijekova koje koristite može da bude i glavobolja. Zato se konsultujte sa ljekarom i ako pijete neki takav lijek, zamijenite ga alternativnim koji nema takve propratne pojave.
  • Preispitajte svoj jelovnik. Najprije provjerite da li na vaše glavobolje utiče konzumiranje pojedinih vrsta sireva, čokolade ili hrane sa poboljšivačima ukusima, prije svega sa glutaminatima. U svoj osnovni meni svake sedmice dodajte po jednu novu namirnicu – ako glava nakon toga počne da vas boli, izbjegavajte je ubuduće.
  • Pametno s alkoholom. Crno vino, kao i desertna vina sadrže mnoge materije koje podstiču glavobolje. Ako baš nikako ne možete da izbjegnete poneku čašicu, ograničite se na bezbojna alkoholna pića kao što su votka ili bijelo vino, i to samo nekoliko čašica sedmičo.

Autor: Life Content