Neodoljivi Gazpacho: Hladna krem supa koja osvježava i po najvećim vrućinama

by | 10 Jula, 2023

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Iako smo navikli na tople supe tokom svih godišnjih doba, hladna krem supa nas itekako može osvježiti tokom ljeta.

Gazpacho je klasična hladna španska supa, savršena za vruće ljetne dane. Tradicionalno se pravi od svježeg paradajza, krastavica, crvenog luka i bijelog luka, a može se dodavati i drugo povrće po želji.

Sastojci za 2 porcije:

  • 4 zrelija paradajza (cca 500 g)
  • 1 krastavica
  • 1 paprika
  • 1 crveni luk
  • 1 čehne bijelog luka
  • 1 kriška hljeba (koji je odstajao 2 dana)
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 100 ml vode
  • 1/3 kašike morske soli
  • Malo bibera po želji

Rashladite se sladoledom s jogurtom i voćem prema receptu food blogerice Berine Kapa

Priprema:

Povrće izrezati na kriške ili manje komade pa smjestiti u blender. Potom dodati komadiće hljeba, vodu, ulje, sirće i začine. Blendati 4-5 min na slabijoj brzini dok se ne dobije ujednačena masa.

Nakon blendanja, procijediti supu kroz sito, presuti u posudu ili bocu i ostaviti u frižider da se ohladi 2-3h.

Servirajte uz komadiće hljeba, krastavice, paradajza i peršuna (po želji), te pospite maslinovim uljem.

Čuvati u frižideru 2 dana.

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba