
Zlatni začin za bistar um: Kako kurkuma štiti mozak
Mnoge studije istražuju kako kurkuma štiti mozak, a rezultati pokazuju da njen glavni sastojak, kurkumin, može smanjiti upale i podstaći rast novih...
Iako smo navikli na tople supe tokom svih godišnjih doba, hladna krem supa nas itekako može osvježiti tokom ljeta.
Gazpacho je klasična hladna španska supa, savršena za vruće ljetne dane. Tradicionalno se pravi od svježeg paradajza, krastavica, crvenog luka i bijelog luka, a može se dodavati i drugo povrće po želji.
Povrće izrezati na kriške ili manje komade pa smjestiti u blender. Potom dodati komadiće hljeba, vodu, ulje, sirće i začine. Blendati 4-5 min na slabijoj brzini dok se ne dobije ujednačena masa.
Nakon blendanja, procijediti supu kroz sito, presuti u posudu ili bocu i ostaviti u frižider da se ohladi 2-3h.
Servirajte uz komadiće hljeba, krastavice, paradajza i peršuna (po želji), te pospite maslinovim uljem.
Čuvati u frižideru 2 dana.
ljepotaizdravlje.ba