Oprezno sa žvakaćom gumom, a evo i zašto!

by | 28 Februara, 2017

Upravo sam, šetajući internetom, pročitala istraživanje koje kaže da su žvakaće gume štetne. Ok, nije baš da sam do sada mislila da su zdrave – ali, iskreno, nisam nikada previše ni razmišljala o tome. Evo šta mi je sada pomenuto istraživanje otkrilo. 

I, nažalost, ne radi se samo o žvakama…

Foto: Thinkstock

Postoje određeni sastojci iz hrane koji čine da se osjećamo naduto. Mliječni proizvodi? Naravno. Pivo? To svi znamo. Ali ona minijaturna pločica žvakaće gume? Prema pomenutom naučnom istraživanju, često korišteni aditiv koji se može pronaći u nekim vrstama hljebova, slatkiša i – da – žvakaćim gumama, povezan je sa zdravljem digestivnog trakta.

Okidač za nadutost: titanijum dioksid (E171), koji se koristi da bi hrana izgledala ljepše. On čini da namirnica djeluje svjetlije. (Za jasniju predstavu, možete pokušati da zamislite nanošenje hajlajtera na lice. To je taj efekat.) Naučnici su otkrili da on može spriječiti efikasnu apsorpciju hranjivih materija u digestivnom traktu, što, posljedično, može da pojača inflamaciju odnosno hronične zapaljenske procese u organizmu.

Samo da budem potpuno jasna: pomenuti aditiv, koji se nalazi i u velikom broju kozmetičkih proizvoda – od pasti za zube do sredstava za sunčanje – smatra se bezbjednim i nalazi se na svim listama dozvoljenih aditiva. Dakle, neće nas ubiti, ali ipak izaziva suptilne nuspojave za koje treba da znamo.

Zaključak: Žvakanje žvake nakon što smo pojeli porciju grčke salate možda će nas riješiti mirisa crnog luka, ali ako nam je to redovna navika, titanijum dioksid može umanjiti efekte zdrave ishrane. 

Izvor: lepotaizdravlje.rs (Jasmina Ubiparip)