Ostavljanje pušenja podrazumijeva gojenje zbog bakterija u crijevima

by | 1 Septembra, 2013

Švajcarski naučnici otkrili su da čak 80 odsto ljudi koji ostave pušenje u roku od samo nekoliko mjeseci dobiju u prosjeku sedam kilograma, i to uglavnom sala! Švajcarci s Univerziteta u Cirihu otkrili su i da se gojenje dešava čak i onima koji jedu istu količinu i vrstu hrane koju su jeli dok su pušili. Ta nelogičnost natjerala ih je da postave pitanje kako se to dešava.

women-smoking_00296326

Odgovor su našli – u crijevima. Naime, kad čovjek prestane da puši, mijenja se sastav crijevne flore. Mjesto bakterija iz roda Firmicutes i Actinobacteria u crijevima zauzimaju daleko efikasniji prerađivači hrane iz tipova Proteobacteria i Bacteroides, što neminovno dovodi do bolje iskorišćenosti hranljivih materija, a samim tim i do gojenja.

Profesor Gerhard Rogler, vođa tima Univerziteta u Cirihu, identifikovao je tu promjenu kao uzrok naglog gojenja i potvrdio da bakterije Proteobacteria i Bacteroides dominiraju u crijevima gotovo svih gojaznih ljudi.

“Nova crijevna flora, koja se u većini slučajeva formira poslije prestanka korišćenja cigareta, mnogo efikasnije koristi energiju koja postoji u hrani koju jedemo”, kaže Rogler.

Poslije identifikacije problema, pojavile su se i prve naznake rješenja. Istraživači s Univerziteta u Bafalu pokazali su da je promjena načina ishrane poslije prestanka pušenja možda način da se odloži ili spriječi radikalna promjena sastava crijevne flore. Njihova istraživanja pokazala su da kod pušača koji odmah po prestanku korišćenja cigareta prijeđu na ishranu bogatu povrćem i voćem postoji veća šansa da raspored bakterija koje pomažu pri varenju ostane približno isti.

Praktičan savjet za sve one koji ostavljaju pušenje – svakako ostavite cigarete, a ukoliko se plašite da ćete se ugojiti, jedite više voća i povrća!

Izvor: Kurir