
Zlatni začin za bistar um: Kako kurkuma štiti mozak
Mnoge studije istražuju kako kurkuma štiti mozak, a rezultati pokazuju da njen glavni sastojak, kurkumin, može smanjiti upale i podstaći rast novih...
Pronašli smo recept za toplu kremastu supu koja će grijati dušu i tijelo – a uz to je i vrlo zasitna! Osim toga, uživat ćete njihovoj pripremi jer se radi jednog od najljepših plodova jeseni – bundeve.
Sastojci za 4 osobe:
1 kg bundeve
1 baguette
1 luk
1 kašika maslaca
1 l povrtne supe
75 g parmezana u komadu
150 g sirnog namaza
Priprema:
Bundevu ogulite (osim ako je riječ o hokaido bundevi), izvadite sjemenke i narežite je na komade. Luk oljuštite i nasjeckajte. Maslac rastopite u loncu i na njemu propirjajte luk. Dodajte komade bundeve i još kratko propirjajte. Ulijte povrtnu supu i kuhajte oko 20 minuta dok bundeva ne omekša. Parmezan krupno naribajte pa ispržite 8 hrpica u teflonskoj tavi (bez dodavanja masnoća). Pržite ga oko 5 minuta, a kad je gotov, ostavite u tavi da se malo prohladi. Bundevu izmiksajte da dobijete pire, umiješajte sirni namaz i rastopite ga uz miješanje na laganoj vatri (ne dopusti da zavri). Supu po želji ukrasite sjeckanim peršunom te poslužite s čipsom od parmezana i baguetteom.
AnnaPustynnikova / iStock / Getty Images Plus