Pametnom ishranom nadmudrite viruse!

by | 23 Oktobra, 2017

Smjena godišnjih doba, česta promjena temperature, ulazak u velike kolektive, kraj sezone svježeg voća i povrća… pogoduju razvoju mikroorganizama, prije svega virusa. Uz to su i podloga za česte prehlade i oboljenja respiratornog sistema i gripu!

Foto: Guliver/Getty Images

Na pitanje kako ojačati organizam i spremiti ga za odbranu od nadolazećih virusnih i bakterijskih infekcija, doktor Vladimir Stojanović podsjeća da imunitet nije “organ” na koji je moguće ciljano djelovati.

“To je stanje na koje utiče niz okolnosti: nivo stresa, način ishrane, redovan san”, kaže on.

Početkom jeseni prestajemo sa unosom svježeg voća i povrća koji su prava riznica vitamina i minerala.

“Najviše vitamina C ima u jagodama, čija sezona nažalost kratko traje, ali malo je poznato da se najveća doza tog vitamina nalazi u svima omiljenoj kiseloj paprici. Osim toga, na jačanje organizma znatno utiče cink. Nažalost, nalazimo se u endemskom području koje ima manjak cinka u zemljištu, pa ga samim tim i nedovoljno unosimo kroz ishranu. Zato je potrebno da ga dodatno uvedemo suplementacijom vitamina C i cinka koji nas direktno štite i jačaju”, objašnjava dr Stojanović.

IZVOR: NOVOSTI.RS