9 znakova da ne unosite dovoljno ugljikohidrata
Ugljikohidrati nisu neprijatelj! Ključni su za energiju, probavu i zdravlje mozga. Saznajte koji su znakovi da ne unosite dovoljno ugljikohidrata ...
Često konzumiranje paradajza i drugih vrsta voća i povrća s visokim udjelom likopena je u novoj studiji povezano s manjim rizikom obolijevanja od raka bubrega.
Likopen je antioksidans odgovoran za boju paradajza, lubenica, grejpfruta i papaje a ranija istraživanja povezala su unos likopena s manjim rizikom za razvoj karcinoma pluća i želuca.
Novi nalazi su prikupljeni tokom posljednjih 20 godina od gotovo 9.200 ispitanica koje su prošle menopauzu.
Učesnice istraživanja s najvećim unosom likopena imale su u prosjeku 45 posto manji rizik obolijevanja od raka bubrega nego ispitanice koje su konzumirale najmanje količine.
Naučnici vjeruju da je dobijene nalaze moguće objasniti uticajem likopena na smanjenje oksidativnog stresa povezanog s razvojem raka bubrega.
Prema podacima za SAD, rak bubrega je deveti najčešći oblik karcinoma u toj zemlji, oko dva posto svih slučajeva raka u Americi se odnosi na rak bubrega.
Izvor: Life Content