Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Pored jabuka i kestenja, jedna od jesenjih namirnica koju najčešće pripremamo na ovaj način svakako je bundeva, koja ne samo da je jako zdrava, već i vrlo ukusna. U nastavku vam donosimo recepte za zapečenu bundevu u slanoj i slatkoj varijanti koja će vam postati omiljena poslastica ili prilog jelima.
Koru nije potrebno guliti. Samo prepolovite bundevu po dužini, kašikom odstranite sjemenke, a onda je isjecite na kriške ili komade željene veličine. Rasporedite po plehu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Prelijte susamovim uljem (po želji), posolite i pobiberite i dodajte mješavinu ruzmarina i začina po želji.
Pecite oko 30 minuta na 180 Celzijevih stepeni ili dok bundeva ne porumeni po ivicama i ne omekša – ne zaboravite da tokom pečenja malo promješate da bi se svi komadi ravnomjerno ispekli. Poslužite kao prilog uz neki od ova dva sosa:
Pomješajte ½ šolje ranije natopljenih indijskih oraščića, 1 kašičicu limunovog soka, ½ kašičice jabukovog sirćeta, prstohvat soli i ½ šolje vode u mikseru ili blenderu. Prelijte preko pečene bundeve i uživajte!
Ukoliko ste, pak, veći ljubitelj slatkih recepata, onda obavezno isprobajte ovu varijantu. Bundevu ispecite po gore navedenom receptu (samo bez dodatka soli, bibera i začinskog bilja), pa je prelijte medom ili javorovim sirupom. Pospite cimetom i mljevenim orasima po želji. Prijatno!
Edalin / iStock / Getty Images Plus