Pet prednosti kvasca

by | 30 Januara, 2013

Teško je vjerovati, ali kvasac, kako samo ime sugeriše nije povezan sa infekcijama koje također imaju ovakav naziv. Kvasac je prehrambeni dodatak koji sadrži veliku količinu proteina i vitamina. Kvasac se koristi za pripremanje hljeba, kolača, uključujući vino i pivo. Ovdje su neke od nutritivnih dobrobiti kvasca na ljudsko tijelo.

1. Dijabetičari

Kvasac je poznat po tome da sadrži krom, mineral u tragovima identifikovan kao faktor tolerancije glukoze (GTF). Zbog toga je on izuzetno korisan za osobe koje pate od dijabetesa, jer pomaže u kontrolisanju diabetesa. Čak se i osobe koje pate od neravnoteže razine šećera u krvi ili one koji imaju visok ili nizak krvni pritisak mogu osloniti na kvasac za poboljšanje njihovog zdravlja.

2. Problemi sa težinom

Dobivanje težine je jedan od problema s kojima se suočavaju mnogi ljudi ovih dana. Potrošnja kvasca pomaže u održavanju metabolizma ljudskog tijela. On također pomaže u upravljanju stresom, a razlog može biti povezan s visokim razinama vitamin B12 koji kvasac sadrži.

3. Problemi sa kožom

Kvasac navodno stimuliše DNK i oporavlja kožu koja je sklona aknama i drugim kožnim problemima kao što je osip i crvenilo.

4. Problemi sa kosom

Ljudi koji imaju probleme sa kosom moraju pokušati koristiti kvasac u svojoj ishrani jer sadrži vitamin B koji je posebno potreban za pravilan rast kose. On također pomaže kod lomljenja i opadanja kose, te svraba tjemena.

5. Zdravlje kućnih ljubimaca

Osim što ljudska bića imaju koristi od kvasca, čak i kućni ljubimci mogu koristiti kvasac u svojoj ishrani, koji će im pomoći u poboljšanju njihovog zdravlja. Naime, kvasac je dobar za kućne ljubimce, jer zadržava buhe dalje od njihovog krzna, i daje prekrasan sjaj njihovom ogrtaču.

Izvor: ljepota.ba