Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Željezo je esencijalni mineral koji poboljšava energiju i koncentraciju. Donosimo pet zdravih namirnica bogatih željezom koje trebate uvrstiti u ishranu
Željezo povećava našu energiju, poboljšava koncentraciju i pomaže u cirkulaciji kisika kroz naše tijelo. Naša tijela brzo primijete kada ne unosimo dovoljno namirnica bogatih željezom, kaže registrovana nutricionista Carolina Schneider.
„Željezo je ključna komponenta hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik s pluća do svake ćelije u tijelu“, objašnjava ona. „Bez dovoljno željeza, ljudi mogu doživjeti umor, slabost i poteškoće s koncentracijom.“ Prilagođavanjem naše ishrane tako da se fokusiramo na namirnice bogate željezom, možemo bolje postići snažno i zdravo tijelo. Da vam pomognemo da započnete, prikupili smo najbolje namirnice koje su bogate željezom.
Grašak, grah, čarobne namirnice – što više jedete, to više povećavate nivo željeza. Iako leća tehnički nije grah, oba pripadaju porodici mahunarki i bogata su hranjivim tvarima. Na primjer, leća nudi približno 36% dnevne vrijednosti (DV) za željezo, čineći je efikasnim i ukusnim načinom da osigurate visok unos željeza.
Povjerovali ili ne, tamna čokolada nudi više od obične krivnje. „Tamna čokolada (70% kakaa ili više) je hranjiva užina koja pruža antioksidante i 19% dnevnih potreba za željezom po unci“, kaže Schneider.
Kinoa je jedno od najsvestranijih pseudožitarica koje nije samo bogato proteinima, već i željezom. Jedna šolja kuvane kinoe sadrži 15% preporučene dnevne količine željeza, što znači da što više uključujete u svoja omiljena jela, veći je unos željeza.
Nisu samo sezonske, sjemenke bundeve su također odličan izvor željeza. „Ove sjemenke su hranjiva užina i lako ih je dodati u ovsenu kašu, jogurt ili salate“, kaže Schneider. „Samo 28 grama pečenih sjemenki bundeve pruža 13% dnevnih potreba za željezom.“
Povrće će uvijek igrati ulogu u zdravim nivoima željeza – posebno zeleno povrće. „Vrste poput zelenih lisnatih povrća, blitve, kelja i špinata su dobri izvori željeza, pružajući od 6 do 22% [dnevne vrijednosti] za željezo, ovisno o vrsti zelenog povrća“, objašnjava Schneider.
Nekuhano zeleno povrće, međutim, može sadržavati oksalate koji smanjuju vjerovatnost apsorpcije željeza. Schneider preporučuje rješenje kuhanjem zelenog povrća i kombiniranjem s namirnicama bogatim vitaminom C.
CGissemann, bhofack2, Nadiia Borovenko/iStock/Getty Images Plus