
Krvarenje tokom ili nakon seksa: Kako razlikovati normalno od patološkog
Krvarenje tokom ili nakon seksa ne mora uvijek biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Međutim, svaka žena treba znati koji faktori mogu uzrokov...
Naučnici tvrde da je dobro konzumirati pivo jer ono ima određene zdravstvene prednosti, između ostalog, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga. Tako barem tvrde autori istraživanja objavljenog u časopisu American Journal od Medical Sciences.
Oni navode da u pivu ima više proteina i vitamina B nego u vinu, da sadrži visok nivo antioksidansa i da može smanjiti pojavu kardiovaskularnih bolesti.
“Ljekari bi trebalo da budu svjesni rastućih dokaza koji podržavaju nutritivne i zdravstvene prednosti umjerene konzumacije alkohola kao dijela zdravog načina života”, navodi se u studiji.
Nutricionistica Sisi Yip za South China Morning Post izjavila je da pivo sadrži tragove minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, cinka, bakra, mangana, selena, fluorida i silicijuma.
“Pivo takođe uključuje niz polifenola kao što su flavonoidi i fenolne kiseline koje doprinose okusu, maglici i punoći”, kazala je Yip.
Ovi polifenoli su prirodna jedinjenja koja se nalaze u biljakama i pomažu ljudskom tijelu u borbi protiv bolesti. Pomažu u smanjenju rizika razvoja dijabetesa i bolesti srca, a štite i kognitivnu funkciju.
No, naučnici ističu da se prednosti osjete samo u slučajevima umjerenog konzumiranja piva, nikako u velikim količinama.
Izvor: klix.ba Foto: Pixabay