Detox voda: Prirodni saveznik za metabolizam, hidrataciju i zdravlje
Detox voda ili infuzirana voda predstavlja zdrav, prirodan način podrške organizmu u detoksikaciji, ubrzanju metabolizma i poboljšanju općeg zdravl...
Zbog lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti pravljanja, pizza je omiljeni izbor kad su u pitanju razni partyji, proslave i druženja. Ako se odlučite pizzu raditi kod kuće, važno je samo pripremiti dobro tijesto, a s nadjevima se možete igrati kako god vama odgovara.
Ako vam ipak nedostaje ideja, food blogerica Sumeja Suljić Mujkanović u nastavku donosi recept za pljeskavice u pizza tijestu koje ćete sigurno poželjeti isprobati idući put kad vam društvo dolazi na druženje. A možete ih pripremiti već danas za ručak.
Sastojci:
-500 g brašna
-Čajna kašika praška za pecivo
-Kašika soli
-7 g instant kvasca
-1 mala kašika šećera
-Oko 150 ml toplog mlijeka
-Oko 150 ml jogurta
-1 jaje
Priprema:
Kvasac, šećer i malo toplog mlijeka promiješati i ostaviti da se aktivira. U drugoj posudi pomiješati brašno, sol, prašak za pecivo, jogurt, jaje, aktivirani kvasac, i dodavati mlijeko po potrebi. Zakuhati rjeđe tijesto, potom ostaviti 10 minuta pa ga premijesiti.
Ostaviti da nadolazi otprilike sat vremena. Tijesto podijeliti na loptice, razvaljati ih, zatim jedan dio premazati uljem i preklopiti. Tijesto je potrebno veći na što većoj temperaturi, ali najbitnije je da se dobro zagrije rerna. Ja sam iskoristila maminu peć, pekla sam na 350 Celzijevih stepeni, oko 3 minute. Dok u kuhinjskoj električnoj peći je potrebno oko 8 min na 250 Celzijevih stepeni.
Kao prilog napravite klasični tartar sos za koji vam je potrebno: 2 kašike majoneze, 2 kašike kajmaka i 2 kašike jogurta, dodajte sitno isjeckane kisele krastavce, malo soli i bibera. Premazati preko vrućeg tijesta.
Ovoga puta Sumeja se odlučila za već gotove pljeskavice koje možete pronaći u mesnicama ili marketima.
Prijatno!