
5 najboljih biljnih čajeva za san – i pravi način kako ih pripremiti
Ako imate problema sa uspavljivanjem ili tražite prirodni način da poboljšate kvalitet svog sna, ovo su neki od biljnih čajeva koji mogu pomoći. M...
Iza Berine je dugogodišnja karijera ekonomistice, a odnedavno vodi food blog na Instagramu @bekihealthybowl.
Kao mlada osoba oboljela je od hronične autoimune bolesti, s kojom se bori već deset godina. Danas su autoimune bolesti u porastu u cijelom svijetu. U mnogim slučajevima, one se razvijaju godinama, a često su kombinacija djelovanja genetike, ali i uticaja životne sredine, fiziološkog i mentalnog stresa. Postoji mnogo istraživanja koja pokazuju da nivo stresa igra važnu ulogu u razvoju autoimunih bolesti. Ubrzan i stresan način života nam ne ostavlja mmogo vremena da se posvetimo sebi, a u to spadaju neredovna i nezdrava ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti i nedostatak sna.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sve to je i sama prolazila, kako kaže, ignorišući signale koje joj je tijelo upućivalo.
-S početkom bolesti, obično se usredsredimo na lijekove koji imaju za cilj usporenje progresije bolesti. Međutim i ishrana ima jako bitan faktor u daljnjem toku liječenja, što pacijenti, kao u mom ličnom slučaju, često zanemaruju. I sama sam se tek posljednjih nekoliko godina počela aktivnije fokusirati na zdraviju ishranu s ciljem da sebi olakšam zdravstveno stanje koliko je moguće.
Iako postoje zajedničke karakteristike za takozvanu autoimunu ishranu (na primjer, većina uključuje antiinflamatornu hranu), specifične promjene u ishrani moraju biti prilagođene osobi i njenoj bolesti. Veliki unos voća i povrća i nizak unos prerađene hrane su uvijek dobitna kombinacija, a i uobičajeni su za generalno zdravu ishranu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
-Tokom pandemije, komunicirala sam sa pacijentima iz cijelog svijeta putem Instagrama, gdje smo razmjenjivali svoja iskustva i savjete kako svakodnevno živjeti sa hroničnom bolešću, a između ostalog, dijelili smo i recepte sa savjetima kako nam neki sastojci mogu pomoći. Kroz fotografije svoje hrane, uvijek sam nastojala osim kratke edukacije i savjeta, prenijeti i određenu emociju, kako bih pratiocima ujedno podigla i raspoloženje. Nakon određenog vremena, shvatila sam da se moj trud i rad cijeni i da ljudi zaista imaju interes naučiti nešto novo i korisno, te da uživaju u kreativnoj fotografiji. Tako se rodila ideja da moj hobi postane javan – otkrila je Berina.
Ističe da je ova vrsta hobija vrlo ispunjava te pozitivno utiče na mentalno zdravlje, budući da je, kaže, jako teško živjeti sa hroničnom bolešću i svakodnevnim bolovima.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
-Posebno me raduje da educiram i uveseljujem moje pratioce, dijeleći jednostavne i zdrave recepte putem fotografija koje bi ih mogle inspirisati da i sami probaju recept. Moja misija jeste da na ovaj način podižem svijest o važnosti zdrave ishrane u današnjem vremenu, jer bi zdrava ishrana trebala biti prioritet u bilo čijem načinu života i mogla prevenirati brojne bolesti – zaključila je Berina.
Tikva je kraljica jesenskih i zimskih delicija. U obitelji tikvi, muškatna sadrži najvišu razinu vitamina A koji je snažan prirodni antioksidans. Održava kvalitetu kože, zdravlje očiju, pomaže tijelu u zaštiti od raka pluća i usne šupljine. Ova namirnica sadrži dovoljnu količinu vitamina B, B6, B2 i B3 u samo jednoj porciji dnevno.
Također sadrži vitamin C, te odgovarajuću količinu minerala poput željeza, cinka, bakra, kalcija i fosfora.
Priprema:
Tikvu očistiti i izrezati na kockice. Ubaciti kockice u šerpu i preliti ih vodom. Dodati puter, malo vegete, soli i bijelog luka u prahu. Kuhati 30-40 minuta na srednjoj temperaturi dok tikva ne omekša.
Kada je tikva skuhana, pričati 10ak minuta da se malo ohladi. Potom ju je potrebno prebaciti u blender i blendati 1-2 minute da se dobije konzistentna, kremasta masa.
Servirati i dodati sol, bosiljak i grčki jogurt (opcionalno).
Savjet:
Ukoliko ipak volite rjeđu supu, dodajte malo tople vode nakon blendanja.
ljepotaizdravlje.ba