9 znakova da ne unosite dovoljno ugljikohidrata
Ugljikohidrati nisu neprijatelj! Ključni su za energiju, probavu i zdravlje mozga. Saznajte koji su znakovi da ne unosite dovoljno ugljikohidrata ...
Da biste izbjegli infekcije karakteristične za zimu najvažniji je jak imunitet. Najbolji način da se ojačaju odbrambene sposobnosti tijela jeste zdrava ishrana bazirana na namirinicama bogatim hranljivim materijama koje direktno utječu na izgradnju “štita” protiv virusa i bakterija.
Nutricionisti predlažu da je u ovo doba godine treba izbjegavati rafinisani šećer, energetska pića, alkohol i bijelo brašno, jer ove namirnice nemaju hranljivi značaj. Da bi se šećeri preradili i iskoristili u procesu varenja organizam iscrpljuje vlastite rezerve enzima, vitamina i minerala, a to upravo slabi imunitet.
Citrusno voće
Najbolja zimska “poslastica” je voće, jer fruktoza iz svježeg voća povoljno djeluje na imunološki sistem. Dnevno je neophodno oko 400 g svežeg voća u dvije do tri porcije, a prednost bi trebalo dati citrusima zbog toga što sadrže veće količine vitamina C, a naročito grejpfrut.
Zeleno povrće
Idealna namirnica za hladne dane je špinat, jer obiluje vitaminom C, antioksidansima, kao i biljnim vlaknima. Preporučuje se sirov ili blago obaren. Dobar izbor je i brokula jer sadrži vitamine A i C, kao i glutation koji se smatra kraljem među antioksidansima. Brokulu ne bi trebalo da kombinujemo s mliječnim proizvodima, jer se na taj način sprečava unos željeza u organizam.
Selen i vitamin B
Šampinjoni su bogati antioksidansima, kao i selenom i vitaminima B grupe – niacinom, riboflavinom, koji su neophodni za imuni sistem. Ako u organizmu nedostaje selen, povećan je rizik od prodora bakterija, a samim tim dolazi do upalnih procesa, slabljenja imuniteta i razvoja infekcija. Značajan izvor važnih vitamina B grupe su i bademi koji sadrže i dragoceni vitamin E. Dovoljno je šaka dnevno ovog orašastog voća.
IZVOR: AVAZ.BA