10 znakova koji otkrivaju da vam smeta gluten

by | 17 Jula, 2015

Celijakija izaziva dijabetes i neplodnost kod oba pola. Mnogi koji su prepoznali simptome, promijenili režim ishrane i dobili više snage.

g

Nisu rijetki slučajevi da ljekari ne mogu na “prvu loptu” da dijagnostikuju zašto neki pacijent ima određene zdravstvene probleme. Posljednjih godina sve više se dolazi do zaključka da tegobe u velikoj mjeri pravi i način ishrane.

Procijenjuje se da je čak 40 posto svjetske populacije netolerantno na gluten. U pitanju je protein, koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Brojna istraživanja na ovu temu pokazala su da postoji deset simptoma, koji bi mogli da ukažu na netolerantnost prema glutenu:

– Prije svega se javljaju smetnje u probavi, gasovi, nadimanje, rijetka stolica ili zatvor (najizraženiji je kod djece poslije konzumiranja namirnica s glutenom).
– Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom “ćureća koža”) na rukama.
– Zamor ili umaranje nakon obroka koji sadrži gluten.
– Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza.
– Neurološki simptomi poput vrtoglavice ili osjećaja da nemate ravnotežu.
– Disbalans hormona.
– Migrenske glavobolje.
– Dijagnoza hroničnog umora ili fibromijaglije.
– Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, koljenima, kukovima).
– Promjene u raspoloženju, anksioznost, depresija.

Pojedincima smeta brašno prilikom varenja hrane, dok onima koji imaju celijakiju smeta protein iz žitarica, jer nema enzima za varenje proteina. Za svakoga ko ima ovaj problem jedini lijek je bezglutenska ishrana.

Sve više se pokazuje da nedijagnostikovana celijakija dovodi do neplodnosti (kod oba pola) i dijabetesa. Neko oboli još kao beba, a pojedinima u kasnijem dobu okidač za bolest može da bude stresna situacija. Ljekari zato savjetuju da se djeci do godinu dana u ishranu ne uvode namirnice koje sadrže gluten.

Osjetljivi na gluten ne bi trebalo da jedu i namirnice sa konzervansima. Problem je što se na deklaracijama proizvoda u našoj zemlji rijetko kada naznači da li sadrže gluten. Za ishranu se preporučuje voće, povrće i svježe meso, piju se prirodno cijeđeni sokovi, voda, prirodni čajevi

Proljetna i ljetna djeca
Interesantno je to da su naučnici iz Bostona otkrili da je većina djece koja boluje od celijakije i netolerantni su na gluten, rođena tokom proljetnih i ljetnih mjeseci.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock