Tri savjeta za pripremu kurkume koja štiti od svih vrsta kancera

by | 14 Maja, 2015

Kurkuma i njen bioaktivni sastojak kurkumin su prema naučnim istraživanjima, efikasni neutralizatori kancera, imunoloških, inflamatornih i mnogih drugih bolesti, pa se često koriste kao lijekovi u tradicionalnoj kineskoj, ali i savremenoj medicini.

ThinkstockPhotos-505483353

S obzirom na to da kurkuma ispoljava preko 150 potencijalnih terapeutskih dejstava, u tradicionalnoj medicini koristi se kao lijek za bolesti kože, jetre, respiratornih, gastrointestinalnih i mišićnih oboljenja. Takođe, ona reguliše rad ćelijske membrane, čime se omogućava efikasnija razmjena molekula tokom ćelijske razmjene. Ipak, ono što kurkumu izdvaja od svih drugih ljekovitih biljaka su naučno potkrepljene činjenice o njenoj potencijalnoj ljekovitosti u borbi protiv Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, ali i svih vrsta kancera, jer „sarađuje“ s lijekovima za hemoterapiju, potpomažući ćelijama tijela u borbi protiv raka.

Pomenutu žutu kurkumu možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane, ili u bolje opremljenim supermarketima, ali takva kurkuma ne sadrži dovoljnu količinu sastojaka, koji se oslobađaju u organizmu kao zaštita od bolesti. Zbog toga, ako želite da isprobate terapijska svojstva kurkume, pokušajte to na sljedeća tri načina:

1. Potražite kurkuma ekstrakt visokog kvaliteta, odnosno onaj koji sadrži 100 odsto sertifikovane organske sastojke, bez aditiva i pomoćnih supstanci. Takvu kurkumu ćete prepoznati i po ambalaži na kojoj će biti naznačeni podaci o sigurnoj proizvodnji u svim fazama, počev od sadnje, gajenja i selektivne sječe biljke, pa sve do njenog pakovanja u konačni proizvod.

2. Napravite sami mikroemulziju, koristeći sirovi kurkumin prah. Kombinujte, odnosno izblendujte jednu kašiku praha sa 1-2 žumanjka i 1-2 kašičice rastopljenog kokosovog ulja. Prije početka ove operacije, zaštitite kuhinjske elemente i odjeću, jer kurkuma zbog moćnog žutog pigmenta ostavlja trajne tragove na površinama.

3. Kuhajte hranu na kurkuminom prahu ili stavite jednu kašiku kurkume u litar ključale vode. Nakon 10 minuta, stvoriće se uslovi za oslobađanje 12 posto dragocjenih sastojaka, a ovaj procenat će opadati iz sata u sat, zato ne odlažite svoju dozu kurkume. I nemojte se iznenaditi, ovaj rastvor nije posebno prijatnog ukusa, osjetićete najvjerovatnije „drvenasti“ ukus u ustima, ali je neporecivo ljekovita za gotovo sve vaše tegobe.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock