Proljeće utiče na varenje

by | 19 Maja, 2013

Za one koji pate od gastritisa ili upale sluzokože želuca proljeće je neprijatno godišnje doba. Promjene spoljašnje temperature predstavljaju stres za organizam, a naročito za organe za varenje.

U proljeće dolazi do povećanog lučenja kiseline koja nadražuje zidove želuca, pa se javljaju neprijatne tegobe poput mučnine i bola. Upala sluzokože želuca nije prolazan zdravstveni problem jer, ako se ne lječi, može da preraste u mnogo ozbiljnija oboljenja organa za varenje.

Dan započnite doručkom ili makar keksićem. Pored redovnih kontrola kod lekara i pridržavanja propisane terapije, oboleli od gastritisa moraju da promjene režim ishrane. Treba da izbjegavaju paradajz i južno voće jer sadrže supstance koje pojačavaju želudačnu kiselinu. Iz jelovnika treba izbaciti mesne prerađevine i slatkiše koji usporavaju varenje, kao i mahunarke koje izazivaju nadimanje. Do iritacije želuca dolazi i uslijed prekomjernog konzumiranja žestokih pića, ali i namirnica koje sadrže kofein, kao što su koka-kola, kafa i čokolada.

Ako patite od gastritisa, pokušajte da se suzdržavate od đakonija koje mogu da vam pogoršaju tegobe. Pogledajte čime možete da zamijenite pojedina jela i namirnice kako biste bili sigurni da se gorušica neće ponovo javiti.

– Umesto svežeg bijelog hleba jedite crni dvopek

– Ljutu papriku zamijenite aromatičnim travama, kao što su timijan, origano, vlašac

– Kuvanu šunku, salamu, slaninu zamijenite posnom sirovom šunkom

– Čokoladu, šlag i džemove zamijenite biskvitima i kolačima sa suvim voćem.

Izvor: Danas.rs