Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
U receptu se koristi mješavina lješnjaka i pistacija, ali možete ih zamijeniti orasima ili upotrijebiti samo jednu vrstu orašastih plodova.
Sastojci:
Za kremu:
400 g mascarpone sira
200 g sirnog namaza
200 g šećera
2 jaja
100 g grčkog jogurta
50 g brašna tip 00
1 kašičica ekstrakta vanilije
Za hrskavu koricu:
10/15 listova tijesta za savijače
100 g krupno nasjeckanih lješnjaka
30 g nasjeckanih pistacija
50 g maslaca za premazivanje
Za sirup:
118 g vode
50 g šećera
70 g meda
Ekstrakt vanilije po želji
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Pripremite kremu tako što ćete zamiješati mikserom jaja, šećer i brašno. Dodajte kremasti sir, sirni namaz, grčki jogurt i ekstrakt vanilije, zamiješajte tek toliko da se sastojci sjedine. Vrijeme je za slaganje torte. Najprije dobro premažite dno okrugle posude za pečenje maslacem. U posudu dodajte dva lista tijesta za savijače tako da oblože dno i stranice. Premažite ih maslacem, posipajte lješnjacima i pistacijama.
Dodajte još dva lista tijesta tako da pokriju nepokrivene dijelove posude, ponovo premažite maslacem i zatim dodajte orašaste plodove. Postupak ponovite dok ne dođete do zadnjih kora koje je potrebno samo staviti, ne premazivati. Ulijte smjesu za cheesecake preko kora, a višak kora koje vise preko ruba posude odrežite škarama ili nožem. Možete ih i presaviti preko smjese za cheesecake. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni, oko 40 minuta ili dok kore i smjesa ne poprime zlatnu boju. Dok se kolač peče, pripremite sirup tako što ćete zakuhati sve sastojke u loncu dok ne dobijete gustu smjesu.
Jednom kada je torta pečena, izvadite ju iz rerne i dok je još vruća prelijte sirupom. Pokušajte sirup izliti samo na koru, no ako se malo prolije po siru nije problem.
Ostavite kolač u kalupu da se ohladi barem dva sata u frižideru. Posipajte malo orašida na vrhu torte za ukras i uživajte u svakom zalogaju.
Instagram/ chiarapaoli_pastrychef_it