Kako se pravilno mjeri pritisak i može li se sniziti bez lijekova
Kontrolisanje nivoa krvnog pritiska potrebno je svakome ko je napunio 40 godina: to je relativno jednostavno, ali zahtijeva poznavanje određenih pr...
Recept smo pronašli na Instagram profilu food blogerice Mateje Kobeščak koja je krije iza profila @muffinmunchies_ , a priprema je vrlo jednostavna!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Prvo napravite koru za pitu. Stavite brašno u veliku zdjelu, utrljajte u hladan maslac izrezan na kockice dok smjesa ne izgleda kao krušne mrvice. Dodajte šećer i 1 kašiku vode i rukama oblikujte tijesto. Polako (po 1 kašiku) dodajte još vode ako je smjesa previše mrvičasta. Pazite da ne dodate previše vode.
Tijesto oblikujte u lopticu i zamotajte u prozirnu foliju. Stavite u frižider na 30 minuta.
Sada pripremite kremu. Mlijeko i vaniliju stavite u lonac i zagrijte na laganoj-srednjoj vatri dok gotovo ne zavrije. Posebno pjenasto izmiješajte žumanjke, kukuruzno brašno, šećer i sol. Sada prelijte otprilike 1/4 vrućeg mlijeka preko smjese žumanjaka stalno miješajući kako biste spriječili zgrušavanje. Smjesu žumanjaka vratite u lonac s mlijekom i zagrijavajte na laganoj vatri neprestano miješajući oko 10 minuta dok se ne zgusne.
Procijedite kroz sitno cjedilo pa umiješajte maslac. Površinu kreme prekrijte prozirnom folijom. Ostaviti da se ohladi.
Sada razvaljajte ohlađeno tijesto i pokrijte podlogu kalupa za pite (ja sam koristila 22 cm). Izbodite viljuškom i naslijepo pecite na 190 Celzijevih stepeni 20 minuta. Ostaviti da se skroz ohladi.
Kada se kora i krema ohlade umutiti šlag u mekane vrhove i sastaviti pitu. Dno pite prekrijte narezanim bananama, dodajte svu količinu kreme i prelijte šlagom. Pospite čokoladom ili kakaom u prahu.
Savjet plus: Poslužite s prelivom čokoladnog ganachea. Za ganache pomiješajte jednake dijelove vruće duple kreme i tamne čokolade.
muffinmunchies_