
Unutrašnji biološki sat: Kako poremećaj sna utiče na zdravlje, težinu i raspoloženje
Kad se naruši biološki sat to ozbiljno remeti zdravlje. Postajemo neraspoloženi, konzumiramo više hrane, slabi imunitet i još mnogo toga. Unutar n...
Punjeno povrće je uvijek dobra ideja za obrok, a ukoliko želimo napraviti zdrav nadjev, onda je kinoa odličan izbor. Kinoa je bezglutenska namirnica, prepuna važnih nutrijenata, uključujući vlakna, proteine, folne kiseline i magnezijum. Sadrži flavonoide, koji imaju snažna antioksidativna i protuupalna djelovanja u tijelu. Lako ju je napraviti kao dodatak raznim jelima.
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Napravite čamce od 2 tikvice (prerezati tikvicu na pola), uklonite meso i ostavite sa strane jer će vam trebati za nadjev. Stavite čamce od tikvica u tepsiju, pospite solju i biberom. Pecite 15 minuta ili dok tikvice ne omekšaju.
U međuvremenu, isperite 1 šolju kinoje i dobro je ocijedite. Time uklanjate prirodni gorki okus koji se stvara na površini sjemenki. Nakon toga pomiješajte kinoju i 2 šolje vode u loncu. Pričekajte dok smjesa provri na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite da se kuha na laganoj vatri. Neka se kuha poklopljena sve dok ne apsorbira svu vodu, oko 10-15min.
Dok se kinoja kuha, zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte meso tikvice, luk, bijeli luk, čili, origano i prstohvat soli. Propržite sastojke uz povremeno miješanje oko 4 minute. Skinite sa vatre i umiješajte kinoju. Napunite tikvice ovom smjesom.
Ponovo stavite tikvice u rernu i pecite dok vrhovi ne porumene, oko 5 minuta. Pospite origanom.
ljepotaizdravlje.ba