Simptomi nedostatka željeza: Prepoznajte znakove koji upućuju na anemiju
Nedostatak željeza je stanje koje nastaje kada tijelo ne dobija dovoljno željeza, a posljedica toga može biti anemija. Simptomi nedostatka željeza ...
Jedan od jako kreativnih načina kako možete uživati u povrću prestavlja tzv. Ratatouille. U pitanju je povrtno jelo koje se obično pravi od tikvica, patlidžana, paprike, paradajza i luka, a u njega možemo dodavati i drugo povrće. Dolazi nam iz Provanse iz Francuske.
„Ratatouille“ na francuskom znači: „rata“ – povrtni gulaš i „touiller“ – „pomiješati“.
Povrće narežite na tanke kriške.
U dubljoj tavi popržite crveni i bijeli luk na maslinovom ulju, te dodajte paradajz pire i kuhajte na laganoj vatri 10ak minuta.
Kada je paradajz sos gotov, premjestite ga u vatrostalnu posudu i po njemu složite u krug prethodno izrezano povrće na kriške.
Povrće prelijte maslinovim uljem, te posolite i pobiberite.
Pokrijte aluminijskom folijom i pecite na 180 stepeni cca 45 minuta.
Potom skinite foliju i pecite još 15 minuta.
Savjet: Ovo povrtno jelo je preukusno i možete uživati u njemu bez priloga, ali odlično ide i uz rižu i tjesteninu. Možete ubaciti i kriške limuna za još ljepši ukus i izgled boja.
Prijatno!
Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl
ljepotaizdravlje.ba