RECEPT: Rakija od šipka odlična je za jačanje imuniteta

by | 1 Novembra, 2020

Zbog visokog sadržaja vitamina C preparati od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Zato se prepoisuju kao dodatno sredstvo kod liječenja i oporavka, a jačaju i otpornost na infekcije poput prehlade i gripe.

Šipak sadrži i tanine koje imaju sposobnost stezanja, što olakšava probleme s prolivom, posebno onim koji je izazvan groznicom.

Čaj od šipka koristi se i kod upalnih procesa bubrega, posebno za sprečavanje novih oboljenja. Ljudi kod kojih lako dolazi do skupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima ili mokraćnom mjehuru trebali bi duže piti čaj od šipka.

Zbog kiselkastog okusa okusa šipkov čaj je ugodno osvježenje kod bolesti s temperaturom. Sjemenke se u narodnoj medicini koriste kod kamenca, bolesti bubrega i mjehura, kod reume i uloga. Marmelada od šipka zimi je dobar dodatni izvor vitamina C. Čaj od šipka nema nikakvih štetnih efekata pa ga možemo konzumirati i tokom dužeg vremena.

Recept za rakiju od šipka

Potrebno vam je 250 g šipka, 250 g šećera i litra lozovače s 45 posto alkohola.

Šipak usitnite i stavite u staklenku od 1,5 litra. Prelijte lozovačom, dodajte šećer pa ostavite da odstoji deset dana na toplom mjestu. Povremeno promućkajte. Procijedite i ulijte u flaše. Uzimajte oko 0,4 dl na dan, za jačanje imuniteta.

Izvor: 24sata.hr

S. Vujanović

Foto: Guliver/Getty Images