Kako se pravilno mjeri pritisak i može li se sniziti bez lijekova
Kontrolisanje nivoa krvnog pritiska potrebno je svakome ko je napunio 40 godina: to je relativno jednostavno, ali zahtijeva poznavanje određenih pr...
U jesen je čorba od tikve za mnoge pravi klasik. Naime, narandžasta i kremasta čorba jako je ukusna, a osnovni recept ima malo sastojaka. Sezona tikve već traje i sada je vrijeme za kreiranje finih jela. U nastavku donosimo neodoljivi recept za kremastu čorbu od tikve koji smo pronašli na profilu food blogera Harry Coopera.
Potrebno vam je:
-500g hokaido tikve
-2-3 čehna bijelog luka
-malo maslinovog ulja
-začini:
-1 mala kašika crvene paprike
-1 mala kašika curry mješavine začina
-1 mala kašika kurkume
-1 mala kašika soli
-malo chillija
200ml vrhnja
Priprema:
Tikvu oguliti i izrezati na kockice, te zajedno sa bijelim lukom ( opcionalno možete dodati i crveni luk) staviti u kalup obložen papirom za pečenje. Sve preliti sa malo maslinovog ulja i posoliti. Tikvu ispeći 30 minuta na 180°C ( ili dok ne omekša). Nakon pečenja tikvu izblendati sa malo vode, potom u dubokoj šerpi dodati još 1l vode, 200ml vrhnja i sve začine. Sastojke izmiješati i ostaviti da kuha 15 minuta na srednje visokoj temperaturi. Na kraju štapnim mikserom sve izblendati.
Prijatno!
Instagram /Harry Cooper