9 znakova da ne unosite dovoljno ugljikohidrata
Ugljikohidrati nisu neprijatelj! Ključni su za energiju, probavu i zdravlje mozga. Saznajte koji su znakovi da ne unosite dovoljno ugljikohidrata ...
Još jedna poslastica koju svi obožavaju jeste veganski kolač od borovnica. Ne iziskuje previše vremena, predviđeno vrijeme trajanja je sat i 15 minuta, a za njega će se sigurno tražiti komad više.
– 280g glatkog brašna
– 200g kristalnog šećera
– 1 kašika praška za pecivo
– 1 kašika narendane limunove korice (oko 2 limuna)
– prstohvat soli, po želji
– 190g biljnog mlijeka (bez laktoze)
– 125g neutralnog ulja
– 1 kašika ekstrakta vanilije, po želji
– 190g borovnica, svježih ili smrznutih
– 40g borovnica, svježih ili smrznutih
Zagrijte rernu na 180°C. Obložite ili nauljite kalup za kolač s papirom za pečenje. Dodajte sve suhe sastojke (brašno, šećer, narendane limunove kore, prašak za pecivo i sol) u veliku zdjelu za miješanje i dobro izmiješajte da nema grudica. Dodajte sve mokre sastojke (biljno mlijeko, ulje i vaniliju) i miješajte dok se sve samo ne sjedini. Dodajte borovnice u smjesu i nježno ih umiješajte. Ulite smjesu u pripremljeni kalup za kolač.
Po želji možete posuti dodatne borovnice po vrhu kolača. Pecite kolač od borovnica 60-70 minuta. Ako kolač previše brzo tamni, pažljivo prekrijte kalup aluminijskom folijom. Kolač je gotov kada u sredini možete ubosti čačkalicu i na njoj nema mokrog tijesta. Budući da je kolač vlažan, neke mrvice na čačkalici su u redu.
Ostavite kolač da se hladi u kalupu 15 minuta, zatim ga pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Oštrim nožem narežite kolač. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi. Ostatak čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do jedan dana, u frižideru do tri dana ili u zamrzivaču do jedan mjesec. Ako zamrznete kolač, tekstura borovnica se može promijeniti.
Možete koristiti smeđi šećer ili kokosov šećer (oni će kolaču dati tamniju boju).