
Zlatni začin za bistar um: Kako kurkuma štiti mozak
Mnoge studije istražuju kako kurkuma štiti mozak, a rezultati pokazuju da njen glavni sastojak, kurkumin, može smanjiti upale i podstaći rast novih...
Zagrijte dvije kašike ulja u većoj tavi. Dodajte nasjeckane tikvice i pirjajte ih dvije do tri minute, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite tikvice. Stavite u tavu nasjeckani bijeli luk i pirjajte ga oko pola minute, pa izvadite i stavite sa strane zajedno s tikvicama. Zagrijte temeljac u mikrovalnoj pećnici ili na šporetu u zasebnom loncu.
U tavu stavite ostatak ulja i zagrijte ga na jakoj vatri. Dodajte rižu, promiješajte i pustite da se tostira oko jedne minute. Podlijte rižu vinom i miješajte na laganoj vatri minutu-dvije. Kad vino ispari, smanjite temperaturu na lagano i dodajte trećinu pripremljenog i ugrijanog temeljca. Promiješajte.
Kada riža “popije” sav temeljac, dodajte još trećinu. Miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav temeljac, a riža ne bude al dente. Za to će vam biti potrebno oko 20 minuta kuhanja. Uklonite rižu s vatre i dodajte maslac, naribani parmezan, pirjane tikvice i bijeli luk. Posolite i pobiberite po želji. Promiješajte i poslužite odmah sa sezonskom salatom po želji.
NKMandic / iStock / Getty Images Plus