Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Vrlo često kada smo umorni ili nenaspavani posežemo za teškom hranom i slatkišima. Iako onda često obećamo sami sebi da ćemo uzeti samo nekoliko kockica čokolade to postaje nemoguće i onda se dogodi da ne možemo prekinuti taj krug. Tijelo uvijek traži još, a kao posljedica toga dolazi do viška kilograma i zdravstvenih problema. No, postoji razlog zašto tako reagujemo na šećere.
Pokazalo se da šećer ima sličan učinak kao i droge koje izazivaju ovisnost. Zapravo, naglo uklanjanje šećera iz prehrane može uzrokovati apstinencijske simptome uključujući umor, depresiju, glavobolju i bolove u mišićima. Stoga nije ni čudno što mu nije lako odoljeti.
Iako nije jednostavno, nije ni nemoguće. Za početak je važno odgovoriti na nekoliko pitanja prije nego što započnemo s odvikavanjem od šećera. Prvo je važno znati je li vaš nivo šećera u ravnoteži? Uzimate li kroz hranu dovoljno hranjivih tvari? I na kraju, spavate li dovoljno i jeste li sposobni kontrolirati stres? Odgovori na ta pitanja pomoći će da shvatite šta konkretno trebate riješiti kako bi uspješno pobijedili šećer. A postoje i neki dodatni trikovi koji mogu pomoći da poboljšate svoju prehranu.
Mnogo puta želja za slatkim proizlazi iz neravnoteže šećera u krvi. Kada se u tijelo unese šećer, nivo šećera u krvi raste i tijelo oslobađa inzulin kako bi ga snizio na sigurniji nivo. No, ako inzulin jako snizi nivo šećera, tijelo počinje tražiti hranu koja će ga povisiti i povećati energiju. Ovo je vrlo zahtjevno za tijelo i često se možemo osjećati kao da smo na vrtuljku.
Ključ za uravnoteženu razinu šećera u krvi je unos hrane koja sprječava oslobađanje previše inzulina poput proteina i zdravih masti, ali i minimalan unos šećera. Također je važno jesti redovne obroke i međuobroke jer šećer u krvi pada kada se preskoči obrok.
Proteini i masti ključni su za stvaranje novih navika i izbacivanje šećera u krvi. Za razliku od šećera, zdrave masti i proteini pružaju postojane oblike energije. Konzumiranje puno zdravih masti poput orašastih plodova, sjemenki, avokada i maslinovog ulja pomoći će tijelu da se prilagodi dobivanju energije iz drugih izvora. Proteini pomažu da osjećamo sitost, što može smanjiti glad i želju, a mnoge aminokiseline u proteinima pomažu da se osjećamo dobro. Kad se osjećamo uravnoteženo i energično, manja je vjerovatnost da ćemo poželjeti slatku hranu.
Također je vrlo važno uključiti vlakna koja usporavaju probavu i stabiliziraju šećer u krvi, a potrebno je paziti na željezo i vitamin B jer kod niskih razina izazivaju nedostatak energije i povećanu žudnju za šećerom.
Neke želje ne dolaze iz stomaka, već iz mozga zbog načina na koji živimo. Stres stvara više razine hormona kortizola u tijelu, a oslobađa se i glukoza iz jetre što povećava razinu šećera u krvi. Zbog toga dolazi do povećanja želje za slatkom hranom. Nekvalitetan san također može potaknuti povećan unos hrane, uključujući povećanu konzumaciju šećera, a sve se to događa zbog borbe s umorom. Stoga, kada odlučimo smanjiti količinu šećera u krvi vrlo je važno dovoljno spavati.
Ponekad osjećamo snažnu želju za slatkišima samo zbog navike. Možda je to navika koja dolazi iz porodice, a možda smo navikli posezati za čokoladom kada smo pod stresom. Važno je slušati svoje želje i pokušati odrediti njen uzrok: istinska glad, emocije ili navika.
iStock via Getty