
Krvarenje tokom ili nakon seksa: Kako razlikovati normalno od patološkog
Krvarenje tokom ili nakon seksa ne mora uvijek biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Međutim, svaka žena treba znati koji faktori mogu uzrokov...
Uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite gastrointestinalne (stomačne) tegobe, kao što su bolovi u stomaku, zatvor ili proliv, a ponekad i mučnina i povraćanje – upozoravaju stručnjaci i savjetuju da se to može izbjeći uzimanjem proizvoda s dobrim bakterijama (probiotici).
Dobre bakterije mliječne kiseline pozitivno utiču na imunitet, probavu i opšte zdravlje osobe, a kontrolišu i broj štetnih bakterija i tako čuvaju zdravlje pacijenta.
Interes za probioticima propraćen je brojnim ispitivanjima koja su pokazala njihov pozitivan efekat na zdravlje, a sve se više govori o njihovom pozitivnom djelovanju na organizam tokom terapije antibioticima, jer su korisni za uspostavljanje narušene ravnoteže crevne mikroflore.
Da bi bili djelotvorniji, korisno ih je uzeti jednom dnevno, s razmakom od najmanje tri sata i to poslije antibiotika.
Dva su sastojka koja uz probiotik posebno pomažu narušenoj ravnoteži crevne flore, a to su cink i apigenin – cink dokazano smanjuje težinu i trajanje dijareje i dodatno jača imunitet, a oporavak poslije dijareje čini bržim za čak 15 posto.
Takođe, cink poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprečava mogućnost dehidracije, a istovremeno pomaže pri regeneraciji epitela crijeva i obnavljanje njegove funkcije.
Studije su pokazale da uzimanje kombinacije cinka i probiotika smanjuje rizik od bolesti probavnog sistema, smanjuje upalu i vraća ravnotežu u probavni sistem.
Sve se više istražuje i apigenin, posebna vrsta flavonoida koja ima povoljno djelovanje na ćelije probavnog sistema, jer djeluje protivupalno i spazmolitski, čime pomaže kod probavnih tegoba poput nadutosti i grčeva u crijevima, što može da bude korisno kod sindroma iritirajućih crijeva i različitih upalnih crijevnih bolesti.
Izvor: Tanjug
Foto: Guliver/Thinkstock