Šta vam se može dogoditi ako konzumirate jabukovo sirće svaki dan?

by | 26 Novembra, 2019

Koliko često koristitite jabukovo sirće? I šta zaista radi našem tijelu?

Iako ima brojne prednosti, s jabukovim sirćetom treba biti i oprezan, navodi thehealthy.com.

#1 NAVIKNUĆETE SE NA OKUS

Ispijanjem čistog jabukovog sirćeta možete oštetititi jednjak, a medicinska sestra Rebecca Park navodi na koji je način ona uključila jabučni ocat u svoju ishranu.

“Započela sam s velikom čašom vode u koju sam dodala jednu kašičicu jabukovog sirćeta, a kada sam se navikla na tu količinu, povećala sam količinu sirćeta na dvije kašičice. Nakon nekoliko mjeseci, navikla sam se na dvije kašičice”, kazala je Rebecca Park.

#2 MANJE ĆETE JESTI

Jabukovo sirće pomaže u gubitku kilograma jer smanjuje apetit te produžava osjećaj sitosti nakon jela.

#3 TIJELO VAM NEĆE TRAŽITI ŠEĆER

Kombinovan s medom, jabučni ocat umanjiće želju za slatkim. Naime, sirćetna kiselina iz sirćeta smanjiće želju za šećerom dok će med dodati dozu slatkoće.

#4 NEĆETE IMATI ŽELUČANE PROBLEME

“Prebiotici jabukovog sirćeta jako su korisni za zdrave mikroorganizme koji se brinu za probavni sistem”, objašnjava dr Luiza Petre, a ispijanjem ćete regulisati nivo kiseline u tijelu što će olakšati probavu.

#5 SMANJIĆE RAZINU NIVO ŠEĆERA U KRVI

“Jabukovo sirće povećava efikasnost inzulina u razgradnji šećera, čak i tokom visoko kaloričnog obroka”, tvrdi Park.

A sudeći prema istraživanju objavljenom u Journal of Evidence-Based Integrative Medicine, dnevna doza jabukovog sirćeta smanjiće nivo šećera tokom dana.

#6 POBOLJŠAĆE RAD SRCA

Jabukovo sirće snižava trigliceride, glavne uzročnike naslaga masti oko arterija koje mogu dovesti do blokade krvotoka. Isto tako, dijetalno vlakno pektin, kojeg pronalazimo u jabukama i sirćetu, neutrališe holesterol.

#7 OLAKŠAĆE APSORPCIJU NUTRIJENATA IZ HRANE

Studija objavljena u Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, pokazala je kako jabukovo sirće pruža pomoć crijevima kako bi lakše apsorbovala kalcijum, ali isto se pokazalo i za željezo. Na taj način pospješuje rad tijela, ali i cjelokupno zdravlje.

#8 ZAŠTITIĆE VAS OD ŠTETNIH BAKTERIJA

“Povećana želučana kiselina uništava sve loše mikrobe koji u tijelo mogu dospjeti putem hrane”, tvrdi naturopatkinja Laura C. Stix.

#9 SPRIJEČIĆE LOŠ ZADAH

Iako ne bi trebalo da bude zamjena za vodicu za ispiranje usta, jabukovo sirće odlično je sredstvo za očuvanje svježeg daha. Ipak, prilikom toga trebalo bi paziti na to da je razrijeđen vodom te da se bar pola sata nakon ispiranja tom tekućinom ne peru zubi jer će ocat nagristi caklinu. Prilikom pripremanja otopine, vodite računa o tome da je količina vode za deset puta veća od količine octa. A za potpunu zaštitu cakline, otopinu ispijajte uz pomoć slamke.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr