Kako se pravilno mjeri pritisak i može li se sniziti bez lijekova
Kontrolisanje nivoa krvnog pritiska potrebno je svakome ko je napunio 40 godina: to je relativno jednostavno, ali zahtijeva poznavanje određenih pr...
Sezonska poslastica kojoj se posebno veselimo baš svakog ljeta svakako je mirisna pita od šljiva. Sjajna je prilika da šljivama dodate omiljene arome, a zatim sve upakirate u fino, hrskavo i prhko tijesto.
Sastojci:
Kora
200 g oštrog brašna
100 g mekog brašna
prstohvat soli
75 g šećera
140 g maslaca
1 kašika mlijeka
1 jaje
Punjenje
800 g šljiva
2 kašike škrobnog brašna
1 kašičica cimeta
1 kašika ekstrakta vanilije
100 g šećera
+ 1 jaje i kašika mlijeka za premazivanje
Pročitajte i… Pronašli smo recept za slatki hljeb s borovnicama koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca
Priprema:
Tijesto je najlakše napraviti u sjeckalici ili kuhinjskom robotu, no možete i ručno. Pomiješajte brašna, sol, šećr i hladni maslac pa stvorite mrvičastu smjesu. Dodajte mlijeko i jaje pa kratko izmiješajte ili umijesite dok se sve ne sjedini i dobete kompaktno tijesto. Bitno je ne mijesiti predugo da se tijesto ne zagrije previše.
Podijelite tijesto na 2/3 i 1/3, spljoštite oba dijela u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ohladite 20-30 min.
Za to vrijeme pripemite nadjev. Šljive očistite, operite i narežite na četvrtine. omiješajte s ostalim sastojcima.
Sada rernu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni, a kalup za pitu ili tortu dobro premažite maslacem.
Veći komad tijesta na pobrašnjeloj plohi razvaljajte na veličinu nešto veću od kalupa. Namotajte na valjak pa prebacite u kalup. Utisnite tijesto u stranice kalupa i pazite da je na svim stranama jednako visoko (oko 2 cm). Izbodite tijesto viljuškom na 10-tak mjesta.
Sada stavite nadjev i poravnajte ga da svuda bude što razvnomjernije debljine.
Pitu možete staviti u frižider dok pripremite trakice.
Preostalo tijesto razvaljajte na veličinu kalupa pa razrežite na trakice raznih debljina, ili sve jednake.
Rub pite premažite jajetom koje ste umutili s kašikom mlijeka. Poslažite trakice preko pite po želji, možete ih smao križati, a možete i plesti pravu mrežu. Premažite i njih umućenim jajetom.
Pitu pecite oko 40 min. Vidjet ćete kad vam nadjev počne kipjeti, šljive su tada omekšale i pustile svoj sok i treba samo dati par minuta vremena škrobu da zgusne te sokove. Tada će već tijesto biti lijepo zlatno. Poslužite toplu ili hladnu, posipanu sa šećerom u prahu.
Prijatno!
YelenaYemchuk / iStock / Getty Images Plus