Sve što danas trebamo je ova Pavlova torta s narandžom, imamo recept

by | 6 Februara, 2024

Bezvremenski desert savršen je za razne svečane prilike, ali i za dane kada vam se jede nešto slatko što vas neće dugo zadržati u kuhinji

Pavlova je jedna od onih slastica koju ili obožavate ili je ne volite, a verzija je mnogo. Nježna i poetična, u ovoj je izvedbi oplemenjena citrusnim notama. Na profilu food blogerice Lamije Trešnjo, poznatije kao @cherryontop_lt pronašli smo recept koji ćete rado praviti ovih dana.

Sastojci:

Za koru:

-5 bjelanjaka
-250 g šećera
-prstohvat soli

Za kremu:

-5 žumanjaka
-500 ml mlijeka
-100 g šećera
-50 g gustina
-30 g putera
-1 vanilin šećer
-200 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Umutiti bjelance sa prstohvatom soli u čvrst snijeg, zatim postepeno dodavati šećer i miksati sve dok se ne razbiju kristali šećera i smjesa ne postane sjajna.

2. Smjesu stavljati u špric sa nastavkom po želji i na papiru za pečenje praviti oblik gnijezda. Oblikovanje možete uraditi i kašikom, bitno je samo da okolo, tj. stranice podebljate da bi kasnije moglo držati kremu. Također, umjesto manjih gnijezda možete napraviti jedno veliko, odnosno veliku Pavlovu.

3. Sušiti u prethodno zagrijanoj rerni na 110°, 1 h i 30 min.

4. Za kremu je potrebno prvo staviti mlijeko da se grije do vrenja, a kada provri skinuti ga sa vatre.

5. Žumanca, šećer i vanilin šećer umutiti pjenasto, te dodati gustin, miješati sve dok se ne razbiju grudvice. Dodati vrelo mlijeko, sve izmiješati i staviti ponovo na laganiju vatru i miješati 2 minute, dok se krema ne zgusne. Dodati i puter, te opet promiješati.

6. Prekriti kremu prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.

7. Posebno utući slatku pavlaku, zatim ohlađenu kremu izmiksati i sve zajedno spojiti i umutiti.

8. Puniti gnijezda kremom i najbolje je dekorisati voćem koje će ‘ubiti’ slatkoću same Pavlove. Uživajte u ovoj divnoj poslastici!

Kad stignu nenajavljeni gosti: 3 ideje za deserte gotove za čas

 

ljepotaizdravlje.ba

Lamija Trešnjo/Instagram