Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Pavlova je jedna od onih slastica koju ili obožavate ili je ne volite, a verzija je mnogo. Nježna i poetična, u ovoj je izvedbi oplemenjena citrusnim notama. Na profilu food blogerice Lamije Trešnjo, poznatije kao @cherryontop_lt pronašli smo recept koji ćete rado praviti ovih dana.
Sastojci:
Za koru:
-5 bjelanjaka
-250 g šećera
-prstohvat soli
Za kremu:
-5 žumanjaka
-500 ml mlijeka
-100 g šećera
-50 g gustina
-30 g putera
-1 vanilin šećer
-200 ml slatke pavlake
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
1. Umutiti bjelance sa prstohvatom soli u čvrst snijeg, zatim postepeno dodavati šećer i miksati sve dok se ne razbiju kristali šećera i smjesa ne postane sjajna.
2. Smjesu stavljati u špric sa nastavkom po želji i na papiru za pečenje praviti oblik gnijezda. Oblikovanje možete uraditi i kašikom, bitno je samo da okolo, tj. stranice podebljate da bi kasnije moglo držati kremu. Također, umjesto manjih gnijezda možete napraviti jedno veliko, odnosno veliku Pavlovu.
3. Sušiti u prethodno zagrijanoj rerni na 110°, 1 h i 30 min.
4. Za kremu je potrebno prvo staviti mlijeko da se grije do vrenja, a kada provri skinuti ga sa vatre.
5. Žumanca, šećer i vanilin šećer umutiti pjenasto, te dodati gustin, miješati sve dok se ne razbiju grudvice. Dodati vrelo mlijeko, sve izmiješati i staviti ponovo na laganiju vatru i miješati 2 minute, dok se krema ne zgusne. Dodati i puter, te opet promiješati.
6. Prekriti kremu prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
7. Posebno utući slatku pavlaku, zatim ohlađenu kremu izmiksati i sve zajedno spojiti i umutiti.
8. Puniti gnijezda kremom i najbolje je dekorisati voćem koje će ‘ubiti’ slatkoću same Pavlove. Uživajte u ovoj divnoj poslastici!
Kad stignu nenajavljeni gosti: 3 ideje za deserte gotove za čas
Lamija Trešnjo/Instagram