
Zlatni začin za bistar um: Kako kurkuma štiti mozak
Mnoge studije istražuju kako kurkuma štiti mozak, a rezultati pokazuju da njen glavni sastojak, kurkumin, može smanjiti upale i podstaći rast novih...
Pavlova je jedna od onih slastica koju ili obožavate ili je ne volite, a verzija je mnogo. Nježna i poetična, u ovoj je izvedbi oplemenjena citrusnim notama. Na profilu food blogerice Lamije Trešnjo, poznatije kao @cherryontop_lt pronašli smo recept koji ćete rado praviti ovih dana.
Sastojci:
Za koru:
-5 bjelanjaka
-250 g šećera
-prstohvat soli
Za kremu:
-5 žumanjaka
-500 ml mlijeka
-100 g šećera
-50 g gustina
-30 g putera
-1 vanilin šećer
-200 ml slatke pavlake
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
1. Umutiti bjelance sa prstohvatom soli u čvrst snijeg, zatim postepeno dodavati šećer i miksati sve dok se ne razbiju kristali šećera i smjesa ne postane sjajna.
2. Smjesu stavljati u špric sa nastavkom po želji i na papiru za pečenje praviti oblik gnijezda. Oblikovanje možete uraditi i kašikom, bitno je samo da okolo, tj. stranice podebljate da bi kasnije moglo držati kremu. Također, umjesto manjih gnijezda možete napraviti jedno veliko, odnosno veliku Pavlovu.
3. Sušiti u prethodno zagrijanoj rerni na 110°, 1 h i 30 min.
4. Za kremu je potrebno prvo staviti mlijeko da se grije do vrenja, a kada provri skinuti ga sa vatre.
5. Žumanca, šećer i vanilin šećer umutiti pjenasto, te dodati gustin, miješati sve dok se ne razbiju grudvice. Dodati vrelo mlijeko, sve izmiješati i staviti ponovo na laganiju vatru i miješati 2 minute, dok se krema ne zgusne. Dodati i puter, te opet promiješati.
6. Prekriti kremu prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
7. Posebno utući slatku pavlaku, zatim ohlađenu kremu izmiksati i sve zajedno spojiti i umutiti.
8. Puniti gnijezda kremom i najbolje je dekorisati voćem koje će ‘ubiti’ slatkoću same Pavlove. Uživajte u ovoj divnoj poslastici!
Lamija Trešnjo/Instagram