
Riža ili kvinoja? Nutricionista objašnjava šta je zdravije
Uz pomoć nutricioniste, danas vam pomažemo da razriješite dilemu "šta je zdravije - kvinoja ili riža". Otkrijte po čemu se razlikuju. Kvinoja i ri...
Hronični poremećaj metabolizma ugljenih hidrata (šećera) izaziva povećanje nivoa masti, vode i elektrolita (soli) u krvi. Zbog toga je prva i osnovna mjera u liječenju dijabetesa – pravilna ishrana!
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI
Dozvoljen je unos do 1/2 litra mlijeka dnevno, jogurta i kiselog mlijeka do dvije čaše, bijelog kravljeg sira do 100 g dnevno, dok kremaste i tvrde sireve, kao i kajmak treba izbaciti iz ishrane.
ZAMJENE ZA HLJEB
Hljeb se mora ograničiti na 250 g dnevno, a špagete i drugu tjesteninu sa jajima treba izostaviti iz ishrane. Krompir i pirinač preporučuju se kao zamjena za hljeb koji stoga ne treba jesti uz ove namirnice. Griz nije dozvoljen, a pite i pecivo treba svesti na najmanju mjeru.
POVRĆE
Preporučuju se kiseli i slatki kupus, keleraba, karfiol, krastavci, zelena salata, peršun, pečurke, zelena paprika, špinat, boranija, paradajz, blitva, kelj i cvekla. Povrće koje je prirodni izvor šećera (mrkva, crni luk, pasulj, sočivo, i posebno mladi grašak) treba ograničiti na 100-200 g dnevno.
VOĆE
Dozvoljeno je, ali u ograničenim količinama i bez dodatka šećera. To mogu biti dvije jabuke, dvije kruške, jedna banana, dvije narandže… Koštičavo i sitno voće (trešnje i jagode) mogu da se jedu u porciji do dvije šolje na dan. Izuzetno slatko voće – grožđe, šljive i lubenice – uopšte ne bi trebalo jesti.
MESO I “ZAMJENE”
Svinjsko meso se ne preporučuje, a najbolji izbor su barena i pečena piletina (bez kožice), riba, tjeletina i goveđe meso. Jaja su dozvoljena, ali samo kuhana, do četiri komada sedmično, kao i nemasna salama (do 100 g dnevno). Slanina i čvarci strogo su zabranjeni.
MASTI
Svinjsku mast neophodno je izbaciti iz ishrane, a jela bi trebalo spremati isključivo na ulju. Nisu dozvoljeni ni majonez, masline, orasi i bademi.
Savjet +
Najbolje je jesti kuhana jela.
Za dinstana jela koristite malo ulja.
Pečenje spremajte u foliji ili na roštilju.
Pohovana i jela pržena u dubokom ulju nisu dozvoljena.
Voćni sokovi i sirupi nisu dozvoljeni.
ALKOHOL I SLATKIŠI STROGO SU ZABRANJENI.
Autor: Life Content