
Loš san može dovesti do povećanja težine, pokazuje istraživanje
Loš san... uh. To okretanje i prevrtanje. Odmicanje pokrivača – a zatim ponovno povlačenje kad vam noge postanu ledene. Kada vaš...
Osim što ima privlačniji ukus, čokolada je prema rezultatima novog istraživanje bolja i za vid od mrkve.
Naučnici sa britanskoga Univerziteta “Reading” testirali su vid i mentalne sposobnosti trideset osoba uzrasta između 18 i 25 godina nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu.
Test je urađen dva puta, prvi put su učesnici istraživanja jeli tamnu čokoladu, a drugi put bijelu čokoladu.
Razlika između ove dvije vrste čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakau, kojeg u tamnoj čokoladi ima puno, a u bijeloj tek u tragovima. Flavanola osim u kakau ima i u grejpfrutu, crvenom vinu, zelenom i crnom čaju i jabukama i već su otkriveni neki njegovi pozitivni učinci na ljudsko zdravlje.
Učesnicima istraživanja su testirani vid i mentalne sposobnosti nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu, a bolje rezultate su imali nakon što su jeli tamnu čokoladu. Naučnici su ovakve rezultate istraživanja pripisali sposobnosti flavanola da pojača dotok krvi u mozak i dotok krvi u očnu mrežnicu.
Osim što povoljno utiče na mentalne sposobnosti i vid, u pethodnim istraživanjima je otkriveno da tamna čokolada pozitivno utiče i na holesterol, rad trombocita i osjetljivost na insulin.
Izvor: Life Content