
Kada je najbolje vrijeme za uzimanje probiotika?
Bez obzira želite li poboljšati varenje, ojačati imunitet ili jednostavno podržati zdravlje crijeva, uzimanje probiotika može bit...
Osim što ima privlačniji ukus, čokolada je prema rezultatima novog istraživanje bolja i za vid od mrkve.
Naučnici sa britanskoga Univerziteta “Reading” testirali su vid i mentalne sposobnosti trideset osoba uzrasta između 18 i 25 godina nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu.
Test je urađen dva puta, prvi put su učesnici istraživanja jeli tamnu čokoladu, a drugi put bijelu čokoladu.
Razlika između ove dvije vrste čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakau, kojeg u tamnoj čokoladi ima puno, a u bijeloj tek u tragovima. Flavanola osim u kakau ima i u grejpfrutu, crvenom vinu, zelenom i crnom čaju i jabukama i već su otkriveni neki njegovi pozitivni učinci na ljudsko zdravlje.
Učesnicima istraživanja su testirani vid i mentalne sposobnosti nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu, a bolje rezultate su imali nakon što su jeli tamnu čokoladu. Naučnici su ovakve rezultate istraživanja pripisali sposobnosti flavanola da pojača dotok krvi u mozak i dotok krvi u očnu mrežnicu.
Osim što povoljno utiče na mentalne sposobnosti i vid, u pethodnim istraživanjima je otkriveno da tamna čokolada pozitivno utiče i na holesterol, rad trombocita i osjetljivost na insulin.
Izvor: Life Content