Ako vas muči psorijaza, pomoći će vam arganovo i lavandino ulje
Psorijaza vam vjerovatno ovih dana izaziva glavobolju jer se simptomi pogoršavaju zimi. Ali tu su biljna ulja koja ublažavaju tegobe. Psorijaza ...
Falafel je popularna bliskoistočna “brza hrana” koja se najčešće pravi od mješavine leblebija/slanutka, svježeg bilja i začina koji se oblikuju u male pljeskavice ili kuglice. Smatra se da falafel potiče iz Egipta.
Leblebija ili slanutak sadrži vitamin K, folat, fosfor, cink, bakar, mangan, kolin i selen. Osim što je izvrsna veganska i bezglutenska namirnica puna bjelančevina i vlakana, također sadrži iznimne količine željeza, vitamina B-6 i magnezija.
Sastojci:
Priprema:
Noć prije pravljenja falafela stavite sušene leblebije u veliku posudu i prelijte vodom. Pokrijte posudu i ostavite da nabubre preko noći. Trebalo bi da se udvostruče. Kada budete spremni da napravite falafel, ocijedite leblebije.
Pomiješajte sastojke: Dodajte sve sastojke osim ulja u veliku zdjelu i pomiješajte da se sjedine.
Mljevenje sastojaka u multipraktiku: Sve sastojke osim ulja, dodati u multipraktik i mljeti u više navrata. Tekstura bi trebala biti otprilike kao palenta. Potom smjesu stavite u zdjelu, pokrijte i ostavite u frižider 1-2 sata.
Nakon što je smjesa odležala u frižideru, oblikujte kuglice (veličina po vašoj želji). Trebalo bi da dobijete do 30 kuglica (5 kuglica servirati po osobi).
Heljdina pizza s povrćem prema receptu food blogerice Berine Kapa
Pečenje: Za pečenje falafela dodajte ulja u tavu dubine do cca 4 cm i zagrijte na srednjoj temperaturu. Pažljivo ubacite formirane kuglice falafela u ulje. Pecite dok ne poprime zlatno smeđu boju, okrećući jedanput (ukupno oko 5 minuta). Ponovite proces dok ne ispečete sve kuglice. Pečeni falafel prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusom da se ocijedi.
Najbolje je servirati falafel dok je svjež i topao a odlično ide uz humus i malo povrća.
ljepotaizdravlje.ba