Je li čokolada uzrok glavobolja? Saznajte više
Iako čokolada može biti ukusna utjeha, za neke može izazvati migrene. Otkrijte je li čokolada uzrok glavobolja Iako je čokolada univerzalno smatra...
Laktoza je prirodni mliječni šećer, najzastupljeniji ugljeni hidrat u mlijeku. U normalnom toku probave, uz pomoć enzima laktaze, koji se nalazi u tankom crijevu, laktoza se razgrađuje na sastavne dijelove, odnosno na lakše probavljive šećere – glukozu i galaktozu, koji se vrlo brzo apsorbuju kroz tanko crijevo i odlaze u krvotok. Zahvaljujući tom procesu ljudski organizam dobija potrebnu energiju. Međutim, kada se u crijevima ne proizvodi dovoljno enizma laktaze, ili u potpunosti izostaje, tada nerazgrađena laktoza odlazi u debelo crijevo. Tu je razgrađuju crijevne bakterije, uslijed čega dolazi do lakših ili težih probavnih poteškoća. U tom slučaju govorimo o intoleranciji na laktozu.
Intolerancija na laktozu, uz neprilagođenu ishranu, može značajno uticati na kvalitet života. No, osobe koje zbog intolerancije počnu izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, mogu ugroziti zdravlje, jer iz prehrane izbacuju kalcij, vitamin D i druge, organizmu potrebne, hranjive tvari. Zato se osobama intolerantnim na laktozu savjetuje da potraže mlijeko i mliječne proizvode sa smanjenim udjelom laktoze ili bez laktoze.
Osobe koje pate od intolerancije, simptome će prepoznati pola sata do dva sata nakon konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda.
Uradite brzi test provjere!
Foto: Thinkstock