
Riža ili kvinoja? Nutricionista objašnjava šta je zdravije
Uz pomoć nutricioniste, danas vam pomažemo da razriješite dilemu "šta je zdravije - kvinoja ili riža". Otkrijte po čemu se razlikuju. Kvinoja i ri...
Vitaminska pasta doktora Nikolaja Amosova, poznatog ukrajinskog kardiohirurga i akademika, korisna je za srce jer jača srčani mišić, te poboljšava imunitet.
Ovaj ljekar poznat je po novim metodama hirurških operacija na srcu, a njegov “lijek” je izvor vitamina, antioksidanata i mikroelemenata koji su srcu i cijelom tijelu potrebni!
Zašto uzimati Amosovu pastu?
Recept za Amosovu pastu:
Amosova pasta je veoma ukusna i priprema se od mješavine sušenog voća. Osnova za pastu su med, orasi, limun u kombinaciji sa suhim voćem, kao što su smokve, suhe kajsije, grožđe, šljive, urme. Pasta je bogata vitaminima, mineralima, enzimima, organskim kiselinama, lipidima i antioksidantima.
Sastojci:
250 g suhih kajsina
250 g suhog grožđa (tamne sorte)
250 g suhih šljiva
250 g suhih smokava
1 kašika oraha
1 limun
250 g prirodnog meda
Priprema:
1. Sušeno voće stavite u blender i izmiksajte.
2. Operite limun, isjecite na komade, uklonite košpice i izmiksajte u blenderu.
4. Dodajte limunu sve sastojke, sipajte med i promiješajte.
5. Čuvajte pastu u frižideru (nekoliko mjeseci).
Kako koristiti Amosovu pastu?
Pasta se može konzumirati na prazan želudac (ne izaziva iritaciju stomaka i crijeva). Potrebno je da uzimate jednu kašiku triput dnevno. Djeca, zavisno od uzrasta – 1 kašičicu za desert.
Savjet plus:
Najbolje je pastu koristiti dva puta godišnje, u proljeće i u jesen. Amosova pasta dobija posebnu vrijednost u proljeće, kada ima malo vitamina, i u jesen, kada je potrebno ojačati tijelo prije prehlade i virusnih infekcija.
IZVOR: ŽENSKI MAGAZIN