Je li čokolada uzrok glavobolja? Saznajte više
Iako čokolada može biti ukusna utjeha, za neke može izazvati migrene. Otkrijte je li čokolada uzrok glavobolja Iako je čokolada univerzalno smatra...
Naučnici/e sa Harvarda su nakon dugogodišnjeg istraživanja došli/e do zaključaka da nisu sve masti koje unosimo kroz ishranu štetne po naše zdravlje i da neke od njih mogu da nam pomognu.
Foto: Pixabay
Srčani problemi i povišen holesterol, koji obično nastaju uzimanjem zasićenih i trans masti mogu da se spriječe ukoliko umjesto njih koristimo nezasićene masti, tvrde istraživači/ce.
U studiji na kojoj je tim naučnika/ca radio čak 30 godina učestvovala su 126.233 učesnika. Istraživači su pratili koliko često oni drže dijetu, kakav je njihov način života kao i od kojih bolesti su liječeni.
Na svake dve do četiri godine učesnici su popunjavali upitnik o zdravstvenom stanju i hrani koju najčešće konzumiraju. Rezultati su pokazali da osobe koje jedu hranu koja sadrži zasićene masti imaju veću vjerovatnoću da prerano umru od srčanih oboljenja, raka, kao i od neurodegenerativnih i respiratornih bolesti.
Naučnici/e su došli/e do zaključka da se na svakih pet odsto zasićenih masti koje osoba unese u organizam rizik od smrti povećava za osam procenata. S druge strane, svakodnevna ishrana koja uključuje nezasićene masti produžava život i za 19 odsto smanjuje rizik od prerane smrti.
Zasićene masti nalaze se u velikom broju namirnica, kao što su crveno meso, puter, punomasni sir. One podižu nivo holesterola u krvi koji kod mnogih osoba dovodi do pojave srčanih oboljenja i moždanog udara. Zato stručnjaci savjetuju da izbacimo, ili bar smanjimo u ishrani namirnice koje sadrže životinjsku mast i zamijenimo ih onima koje su bogate zdravim biljnim mastima.
Dobre masti nalaze se u maslinovom ulju, avokadu, kikirikijevom i ulju od repe, orasima i ribi. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ovoj hrani štite srce i krvne sudove i pozitivno utiču na naše zdravlje.
IZVOR: NOVOSTI.RS