Je li čokolada uzrok glavobolja? Saznajte više
Iako čokolada može biti ukusna utjeha, za neke može izazvati migrene. Otkrijte je li čokolada uzrok glavobolje Iako je čokolada univerzalno smatra...
Kokosovo ulje pospješuje izlučivanje insulina i iskorištavanje glukoze u krvi, što smanjuje rizik od dijabetesa. Pomaže u liječenju bubrega, jetre, štitne žlijezde…
Iako raste u tropskim predjelima, kokosova palma i njen plod kokosov orah (Cocos nucifera) koriste se svuda na planeti. Legenda kaže da se kokosova palma pojavila na tlu Polinezije, iz sjemena u koje se pretvorio siromašni mladić Al, neostvarena ljubav lijepe poglavičine kćerke Hine, pošto je neutješan umro. Njegov lik toliko je upečatljiv da se i danas vidi kada se kokos oguli, tvrde Polinežani.
Kao “napitak života” darovan je ljudima voljom božanskih sila, smatraju Filipinci. Zanimljivo je da kokos ne upija morsku vodu, može da pluta i 4.500 km, a ukoliko se ponovo nađe na tlu – isklija. Poslije sedam godina rađa prvi plod, a drvo staro 15 do 60 godina rađa 60 do 80 oraha. Kokosova palma ima mnogo namjena, plod je hrana, piće, lijek, koristi se u kozmetici, a drvo je građevinski materijal i sirovina za mnoge proizvode savremene industrije. Orah je izuzetno bogat hranjivim sastojcima i lako se vari.
U tradicionalnoj medicini u zemljama gdje rađa, kokos se koristi od pamtivijeka za najrazličitije bolesti. Djelotvoran je kod gripe i prehlade, bronhitisa i astme, upale pluća, smetnji kod organa za varenje, gojaznosti. Preporučuje se za herpes, hepatitis C, bolesti izazvanih bakterijama (upale grla, bolesti desni, infekcije urinarnog trakta). Pomaže i u liječenju bubrega jer doprinosi razgradnji kamenčića, kao i jetre i bešike.
Kliknite na sljedeću stranicu…
Sportisti ga koriste kao izvor energije jer poboljšava izdržljivost. Izuzetno je zdrav za srce i koristan za normalan rad štitne žlijezde. Pomaže u izlučivanju insulina i boljem iskorištavanju glukoze u krvi. Na taj način smanjuje rizik za nastanak dijabetesa. Zbog velike količine kalcijuma i magnezijuma, pomaže razvoju zdravih zuba i snažnih kostiju, usporava pojavu osteoporoze. Ublažava upalna stanja, podstiče regeneraciju i brže zarastanje povrijeđenih tkiva.
Kokosovo ulje sadrži čak 66 odsto korisnih, uglavnom zasićenih masnih kiselina, koje se lako metabolišu u organizmu. Istraživanja pokazuju da su naročito djelotvorne kod neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove, Alchajmerove i epilepsije. Snižava i nivo holesterola u krvi, te redukuje tjelesnu težinu. Ulje posjeduje snažna antioksidantna svojstva, pa se preporučuje za njegu suhe kože i protiv starenja, kao i za zdravlje kose.
“Vodica” protiv karijesa
Tim naučnika iz Dablina u Irskoj testirao je kako kokosovo ulje djeluje na Streptococus mutans, bakteriju koja se taloži na zubima i dovodi do propadanja. Rezultati su pokazali da kada se pomiješa sa pljuvačkom, efikasno uništava bakterije. Na osnovu toga istraživači predlažu da se kokosovo ulje obavezno dodaje pastama za zube i vodicama za ispiranje usta, radi bolje zaštite zuba i desni.